Любен Петров: Създаването на публичен регистър на фирмите от мебелната и дървообработваща промишленост е приоритет за нас
 
27 ноември 2015

Приоритет за Министерство на икономиката е създаването на публичен регистър на фирмите от мебелната и дървообработваща промишленост, за което се търси правилната нормативна рамка. Това каза заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на четвъртата поредна Годишна конференция на браншовете Дървообработване и Мебелно производство, организирано от Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) в Пловдив. Целта на публичния регистър е да извади икономиката в сектора на светло и да даде прозрачност и публичност на фирмите. Намерението за изграждането му бе приветствано от участниците във форума.

„Мебелната промишленост има значителен потенциал за създаване на добавена стойност”, подчерта заместник-министърът. Той допълни, че секторът играе важна социално-икономическа роля. В него оперират около 2000 фирми, които осигуряват заетост на около 20 хил. души. „През 2014 г. предприятията от бранша са с произведена продукция на стойност 896 млн. лв., като тази стойност бележи тенденция на нарастване през последните години”, заяви Петров.

Важен фактор за българската икономика е износът, който заместник-министърът определи като двигател на българската индустрия. По негови думи съживяването на производството в сектора се е отразило върху динамиката на износа на мебели, който през миналата година е нараснал с 11%. Потвърждение на думите му беше връчената от него по време на събитието награда за "Цялостен принос в развитието на мебелната промишленост в България”. Старозагорската фирма „Средна Гора” АД, която бе отличена с приза е един от най-големите износители на мебели в страната и пример за успешно позициониране на международните пазари.

„Вашето мото - „Повишаване на конкурентоспособността” е  наша амбиция”, каза в заключение зам.-министър Петров. Той призова участниците в конференцията да проучат възможностите на Оперативна програма „Инициативи за малки и средни предприятия” 2014-2020 и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 за подобряване на производствените процеси.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Формуляри
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката