Министър Борисов: Кризата е шанс за трансформация на българската икономика
 
16 февруари 2021

България приложи едни от най-добрите и най-либералните мерки по отношение на пандемичната криза. Постигнахме баланс между противоепидемичните мерки и икономическия  растеж. Това заяви министърът на икономиката  Лъчезар Борисов по време на онлайн конференцията "Фонд за възстановяване и устойчивост на ЕС за прехода на България: Иновации - Зелена програма - Цифрова трансформация", организирана от Economist Events.

Борисов посочи, че кризата е шанс за трансформация на българската икономика, като иновациите са в основата на тази трансформация. „Страната ни е една от държавите в ЕС, в които икономиката остана отворена, а повечето бизнеси работеха нормално. Повишиха се доходите на работещите, което доведе  и до ръст на  потреблението“, допълни  икономическият министър.

По думите му България има едно най-ниските равнища на държавния дълг, най-ниския бюджетен дефицит, а безработицата е между 5-7%, благодарение на въведените мерки. Министър Борисов изтъкна още, че по време на пандемията България е станала член на ERM II и Банковия съюз, защото е спазвала финансовите правила и продължава да ги спазва.

Лъчезар Борисов подчерта, че основният приоритет в плана за средствата от Фонда за възстановяване са иновациите. Освен дигитализацията приоритети пред българското правителство е кръговата икономика, която ще направи страната "по-зелена, по-силна" и ще даде тласък на българското развитие. Икономическият министър съобщи, че са създадени три  подфонда на Фонда за възстановяване. Единият е фонд за технологична модернизация. Вторият е за зелен преход, а третият е за дигитализацията.

„Имаме най-добрия ИКТ сектор на Балканите, най-добрия аутомотив сектор, най-добрия кредитен рейтинг на Балканите и в крайна сметка сме една от най-добрите инвестиционни дестинации. 95% от компаниите потвърждават, че когато са инвестирали в България, искат да реинвестират", каза още Борисов.

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката