Министър Борисов: Със суперкомпютъра България се утвърждава на световната сцена по линия на иновационната си инфраструктура
 
21 декември 2020

България ще бъде утвърдена на световната сцена не само по линия на своята финансова стабилност, но и по линия на иновационната си инфраструктура. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов след като участва в проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк, част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking. В проверката участваха още министърът на финансите Кирил Ананиев, кметът на София Йорданка Фандъкова,  еврокомисарят по "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж" Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и зам.-председателят на надзорния съвет на София тех парк Костадин Петков и председателят на Управителния съвет на парка Васил Караиванов.

По думите на министър Борисов София Тех Парк ще бъде мястото, което ще докаже, че България е в центъра на Европа, тръгвайки от техническата инфраструктура, преминавайки през иновационната и достигайки до най-важните моменти за бъдещото развитие на България, дори и по време на криза. „Нашите намерения бяха на това място да се случват инвестиции за около 100 милиона, а вече има перспектива за 200 милиона'', допълни той.

Икономическият министър съобщи, че днес министерството на икономиката е превело близо 7 млн.лева за иновации през 11-та конкурсна сесия на Националния иновационен фонд на 25 юридически лица и подчерта важността на иновациите за страната.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg