Министър Борисов: Споразумения за сътрудничество дават начало на партньорство между висшето образование и индустрията
 
02 април 2021

С посредничеството на министъра на икономиката Лъчезар Борисов бяха договорени партньорства между Висшето училище по телекомуникации и пощи /ВУТП/, „Национална компания индустриални зони" /НКИЗ/ и София Тех Парк. Меморандумите за сътрудничество бяха официално подписани днес в присъствието на Лъчезар Борисов и ректора на висшето училище проф. Миглена Темелкова. Споразуменията ще доведат до  развитието на българската индустрия, подкрепена от млади и образовани експерти. Чрез тях ще се  въведат в българската образователна практика напълно нов подход в изучаването на високите технологии, както и иновативен модел на теоретичното обучение при практическата подготовка.

Министър Борисов посочи, че целта на това иновативно сътрудничество е да се осигури синергия между наука и практика, като се създаде изцяло ново поколение висококвалифицирани, предприемчиви млади хора, готови за предизвикателствата на Индустрии 4.0 и 5.0.

„За Министерството на икономиката сътрудничеството между научната общност и бизнеса винаги е било приоритет. IT секторът е водещ за страната ни, а вие обучавате висококвалифицирани кадри, от които инвеститорите се нуждаят“, посочи икономическият министър.

Лабораториите на София Тех Парк са оборудвани с последно поколение технологии в областта на телекомуникациите, изкуствения интелект, информационните и видео технологиите, предстои да стартира своята работа и единствения в България суперкомпютър. Колаборацията с Висшето училище по телекомуникации и пощи ще допринесе за пренасянето на практическите занятия и проектната дейност в София Тех Парк, където с помощта на високотехнологичното оборудване завършващите студенти ще придобият компетентност и практически умения за работа с технологии и програмни продукти, потребни на икономиката на бъдещето.

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката