Министър Караниколов се срещна с търговска мисия от американски компании, които проучват възможностите за инвестиции в България
 
09 ноември 2017

Министърът на икономиката Емил Караниколов проведе среща и представи възможностите за инвестиции в България на американска търговска мисия, която е на посещение в България. Мисията се  състои от представители на  13 големи щатски корпорации с по над 10 млрд. щатски долара оборот от продажби и с над 100 000 служители всяка. Делегацията е организирана от Американо-централноевропейската бизнес асоциация /АСЕВА/, която е най-влиятелната институция, събираща интересите на американския едър бизнес в района на централна и източна Европа. В състава на делегацията влизат компании от различни индустрии - фармацевтична, технологична, хранително-вкусовата, минната, селскостопанска и други, които проучват и имат пряк интерес за инвестиции в страната ни.

Министър Караниколов посочи, че организираната от АСЕВА търговска мисия в България, е първата подобна проява от 2003 г. насам, ще даде силен импулс за по-нататъшно задълбочаване на икономическите отношения и е доказателство за активизирането и повишения интерес на американските компании към страната ни. Икономическият министър, каза още че  САЩ са важен стратегически партньор на България, като редовно се нареждат сред 20-те водещи външнотърговски партньори. Министър Караниколов допълни, че има възможности и интерес от американски капиталовложения във високотехнологични производства и в областта на индустриалното сътрудничество. Караниколов представи пред гостите възможностите от насърчителни мерки, които предлагаме, както и възможностите за инвеститори в Индустриалните зони.

Ерик Стюарт, президент на АСЕВА изтъкна от своя страна, че във водената от него делегация в страната ни са представители на компании на ниво изпълнителни директори. По думите му визитата е показателна за големия интерес за инвестиции в България от страна на фирмите, като някои от  тях вече са направили такива и ще реинвестират, а други проучват възможностите и имат реален интерес. Стюарт допълни още, че отношенията между двете страни са много добри, а търговската мисия ще допринесе за  засилване на търговско-икономическите взаимоотношения.

 

Американо-централноевропейската бизнес асоциация е организация с нестопанска цел, фокусирана върху създаването на платформа за диалог между лидери на американски компании и представители на правителствата на 14 държави от Централна и Източна Европа, включвайки страни от Балтийския регион и част от Балканите, а именно: Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения. Една от основните цели на асоциацията е да осигури на базирани в САЩ компании широк обхват на комуникация с държавните структури от гореспоменатите пазари с оглед на получаването на подкрепа за реализация на бизнес инициативи.

АСЕВА работи в тясно сътрудничество с американски компании и федерални агенции, както и с чуждестранни посолства във Вашингтон. Асоциацията е партньор за организиране на бизнес срещи и кръгли маси с гостуващите в САЩ президенти, министър-председатели и членове на правителствата от 14–те страни от Централна и Източна Европа. Организацията служи като единна точка за контакт за всички нейни членове, които търсят взаимодействие с посолствата на страните-партньори.

В момента президент на организацията е Ерик Стюарт, който е заемал поста заместник подсекретар по търговията за Европа в администрацията на президента Джордж Буш. Сред компаниите учредители са: Amgen, Archer Daniels Midland,Coca Cola, Exelon Nuclear Partners, Johnson & Johnson, Lilly, MetLife, Motorola, Pfizer, PMI, и Raytheon. Асоциацията е била съорганизатор на събития с различен формат, в които са участвали президентите на Полша, Литва и Румъния, министър-председателите на Литва, Румъния и Молдова, а така също външни министри, министри на икономиката и други членове на кабинетите на различни страни.

 

 

 

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката