Министър Караниколов: Важно е да запазим производството в кондиция
 
01 април 2020

Най-важното за икономиката на България е да запазим индустрията в кондиция. Колкото повече са в кондиция основните предприятия у нас, толкова по-бързо ще се възстанови икономиката ни. Това каза в интервю за сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

Караниколов изтъкна, че българската икономиката страда не само заради вътрешните рестрикции, но и заради външни фактори. „Като изчезне вирусът, нормалният живот ще продължи, но който е в най-голяма кондиция, най-бързо ще излезе от кризата“, допълни той. Министърът на икономиката посочи, че най-негативният сценарий е спад на икономиката с 3%, а ситуацията е коренно различна от всички сценарии, които познаваме.

Министър Караниколов обяви, че въпреки тежката ситуация у нас ще сертифицираме проекти за над 120 милиона и допълни, че  България продължава да е атрактивна инвестиционна дестинация, поради най-стабилна макроикономическа и финансова рамка в региона преди кризата.

„В момента всички държави правят повече разходи, отколкото приходи и в хазната няма да влиза нищо, така че механизмът за теглене на нов заем е правилен“, заяви Караниколов относно актуализацията на бюджета и поемането на нов заем от Правителството. По думите му това е стъпка, която се предприема от десетки други държави.

Икономическият министър коментира по отношение на схемата 60/40 за съхраняване на заетостта, че няма как с една мярка за подпомагане на заетостта да се обхване целият обществен живот. „Смятам, че мярката ще е за  компании, които имат по-големи печалби и могат да си го позволят“, допълни той.

Караниколов подчерта, че държавата и БНБ са направили всичко най-добро за механизми за кредити за малки и средни предприятия.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Формуляри
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката