Министър Лъчезар Борисов участва във видеоконференция с посланиците и постоянните представители на България
 
01 септември 2020

България е сред 4-те държави в ЕС с най-малък спад на икономиката през второто тримесечие и в топ 3 по финансова стабилност, изхождайки от показателя държавен дълг, съотнесен към БВП. Страната ни е номер едно по кредитен рейтинг на Балканите. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в изказване пред участниците в Годишната конференция с извънредните и пълномощни посланици и постоянните представители на Република България. Той взе участие във видеоконферентната тематична дискусия „Дипломацията в подкрепа на българската икономика“.

Министър Борисов подчерта, че България се справя сравнително добре с тази безпрецедентна криза, породена от коронавируса, благодарение на макроикономическата си и финансова стабилност. „Новата ситуация неминуемо ще се отрази на икономическите  отношения на България, но същевременно ще предостави и нови възможности за българския бизнес и на страната ни като „ниършоринг“ дестинация“, като много компании вече проявяват интерес за скъсяване на веригите за доставки, каза той пред посланиците.

Лъчезар Борисов посочи още, че през второто тримесечие на настоящата година България беше сериозно засегната от кризата и въпреки това страната ни е между първите 4 страни в ЕС с най-малък спад на икономиката – 8.2% на годишна база, като средната за ЕС е 14.1%. Икономическият министър определи като основни външно икономически приоритети приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ и участието в инициативата „Три морета“.

По думите му пандемията предизвиква известно забавяне на инвестиционните процеси в България, но се запазва положителната тенденция на интерес към възможностите за инвестиране в страната. Борисов подчерта, че влизането в ERM II означава, че ще останем на картата на инвестиционните процеси. „Работим до края на годината да сертифицираме инвестиционни проекти за 1 млрд. лв., както и по развитието на насърчителните мерки за инвеститори. В ход е и приемането на нов Закон за индустриалните паркове, чиято цел е да създаде възможност за изграждане в съкратени срокове на съвременни индустриални зони с цялата необходима за инвеститорите инфраструктура“, допълни той.

Икономическият министър благодари за активната работа на дипломатическите представителства на България за закупуване на необходимите защитни средства, тестове и медицински консумативи за борба с коронавируса и осигуряване на непрекъснатост на доставките на стоки. „Благодарение на общите ни усилия по време на кризата много компании се сертифицираха и започнаха да произвеждат маски, очила, а вече и респиратори и то от най- висок клас“, подчерта Борисов.

„Разчитаме на Вашето активно съдействие за по-нататъшно разширяване на двустранното търговско сътрудничество и позиционирането на България като предпочитана дестинация за инвеститори в сектори с висока добавена стойност“, завърши той.

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката