Министър Лукарски покани водещ технологичен фонд да инвестира в България
 
22 декември 2014

Министър Лукарски покани най-големия инвестиционен фонд за нови технологии в света Mass Challenge да разшири дейността си и да стъпи на българския пазар. Възможностите за инвестиции на фонда в България бяха обсъдени на двустранна среща с технологичния консултант Рой Рахманинов в Ню Йорк. Фондът Mass Challenge осигурява подкрепа на близо 130 новостартиращи бизнеса в рамките на всяка от четирите програми на акселератора.

"В България има добри предпоставки за стартиране и развитие на иновативни технологични компании. Сравнително по-ниските разходи са определящ фактор, а успехите на български компании като Walltopia и Telerik в световен мащаб свидетелстват за потенциала на българските предприемачи". Това заяви министър Лукарски, като очерта важната роля на проекти като София Тех Парк в създаването на благоприятна среда за иновативен бизнес у нас. Първият технологичен и иновационен парк в Българя бе представен в контекста на плановете за разширяване дейността на Mass Challenge, който към момента има установена мрежа в САЩ, Израел, Великобритания, Шотландия, Колумбия и Мексико.

Акцентът по време на срещата бе поставен и върху необходимостта от стимулиране на експортно-ориентираните и иновативни български компании. Министър Лукарски посочи, че усилията в тази сфера залягат като основен приоритет на Министерство на икономиката. В подкрепа на тази визия г-н Рахманинов, в качеството си на доброволен консултант към фонда, заяви готовността си да окаже съдействие на страната ни и на български ИКТ компании за стъпване на американския пазар. Подобно съдействие бе обсъдено и по повод разширяване на дейността на Булпрос, най-голямата българска компания за ИКТ аутсорсинг, в САЩ.

Очертаните възможности за съвместна дейност ще бъдат обсъдени в подробности в рамките на договорено посещение на технологичния консултант в България в средата на 2015 г., чиято основна тема ще бъде  навлизането на американски капитали за инвестиране в новосъздадени технологични компании у нас.

Приоритетната за Министерство на икономиката тема за стимулиране на експортно-ориентирания бизнес в България бе застъпена и на друга среща, която министър Лукарски проведе с група инвестиционни банкери в Ню Йорк. Частните инвеститори обявиха намеренията си да развиват животновъдство и земеделие у нас, като продукцията ще бъде основно предназначена за американския пазар. Друга сфера, която представлява интерес за тях е превръщането на обществени сгради в енергийно независими единици.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката