Министър Лукарски: Полагаме усилия Бургас да привлича повече крупни инвеститори с изграждане на още една индустриална зона
 
21 юни 2016

Обсъжда се идеята за регионален офис на БАИ в Бургас

„Индустриалната зона в Бургас е един от успешните примери за добро взаимодействие между централната и местна власт за постигане на икономически просперитет не само на регионално, но и на национално ниво. Активността и приносът на всяка община са определящи.“ Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на форум „ДА! На българската икономика“ в гр. Бургас. Той приветства инициативата на в. Стандарт и КРИБ по организиране на събитието, на което присъстваха още зам.-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, областният управител на Област Бургас Вълчо Чолаков, кметът Димитър Николов и председателят на новоучредената местна организация на КРИБ Стоян Караненов.

По думите на министър Лукарски индустриалната зона в Бургас се превръща в притегателен център за крупни международни и местни производители и катализатор за привличане на инвестиции в региона. Една от тези компании, световният атомобилен производител Volvo, предстои да изгради свой център за обслужване и продажба на пълната гама товарни автомобили от марките "Volvo" и "Renault". „Важно е да привличаме утвърдени чуждестранни компании като тази, защото това е сериозен знак, че инвестиционната среда и услугите, които предлагаме са качествени и атрактивни“, посочи още икономическият министър. Индустриалният и логистичен парк в Бургас се развива изключително динамично благодарение на доброто взаимодействие между държавната „Национална компания индустриални зони“(НКИЗ) и Община Бургас. Основно предимство на зоните, развивани от НКИЗ са тяхната техническа инфраструктура; възможността за концентрация на взаимосвързани дейности на едно място, което спомага за оптимизиране на веригите на производство и доставка; стратегическата им локация и достъп до международни канали за дистрибуция, както и силната институционална подкрепа, която компанията и нейният принципал Министерство на икономиката предоставят. „Този месец откриваме и първото  завършено производство в зоната - база на компанията „Хидробетон“, чиято инвестиция е в размер на 2,86 млн. лв.“, допълни министър Лукарски.

„Цялостната икономическа картина се повлиява от реализираните инвестиции и иновативни проекти на местно ниво“, подчерта Лукарски. По негови думи, за да бъдат активизирани тези процеси в отделните региони и привлечени стратегически инвеститори се нуждаем и от съвременна нормативна уредба, която да регламентира дейността и развитието  на  индустриалните зони и технологичните паркове като предпочитани локации от големите инвеститори. Именно това е един от проектите, върху които работи Министерство на икономиката. Промени се готвят и в Закона за насърчаване на инвестициите, така че да се предлагат насърчителни мерки според индивидуалните нужди на инвеститорите.

Министър Лукарски коментира и част от конкретните проекти за насърчаване икономическото развитие на бургаския регион. Той пое ангажимент Министерство на икономиката да обсъди възможността за разкриване на регионално представителство на Българска агенция за инвестиции (БАИ). Идеята за това беше лансирана на форума от кмета на Бургас Димитър Николов. Кметът посочи, че има изключително добри отзиви от страна на бизнеса след откриването на представителство на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в града и е добре да бъде открит такъв и на БАИ. Също така кметът посочи, че общината очаква решение за предоставянето на бившето военно летище в Равнец за изграждане на индустриален парк, което по негови думи ще допринесе за привличането на големи инвеститори, които се нуждаят от крупни терени. Министър Лукарски заяви, че преговорите с Министерство на отбраната за предоставяне на летището са вече в напреднала фаза. „Имаме подкрепата на министъра на отбраната Николай Ненчев за уреждане на въпроса със собствеността и учредяването на такава зона“, посочи министър Лукарски. „Това ще разшири възможностите за привличане на инвестиции в региона“, допълни той.

По-рано днес в Бургас министър Лукарски участва в представяне на две отворени за кандидатстване процедури - "Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“ и „Развитие на управленския капацитет и растеж на МСП“ по ОПИК. Безвъзмездната помощ по тези проекти е в размер на над 7.11 млн. лв. По думите на икономическия министър ОП „Иновации и конкурентоспособност“ е сериозен катализатор за бизнес активността в региона. По първата процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ вече са сключени 475 договора за 258 млн. лв. От тях на територията на Област Бургас в момента се изпълняват  14 проекта на обща стойност  от над 11 млн. лв. Вече има и два успешно приключени проекта, а договори за още 7 предстои да бъдат сключени в рамките на осигурения допълнителен ресурс по тази процедура. Стойността на тези проекти е близо 4,3 млн. лв. В момента тече оценка и предстои класиране на кандидатите по още две от процедурите по оперативната програма  - „Подкрепа за внедряване иновации в предприятията” и „Подкрепа за разработване на иновации в стартиращи предприятия” с общ бюджет от над 117 млн. лв. „Средно 6% от подлежащите на оценка проектни предложения по двете процедури или  77 проектни предложения, са с място на изпълнение Югоизточен регион”, каза още министър Лукарски. По думите му има нараснал интерес от Бургас в сравнение със старата програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, по която на територията на област Бургас са реализирани успешно 71 проекта в рамките на общо 33 процедури на стойност над 55 млн. лв. От тях над 30 млн. лв. са безвъзмездната финансова помощ.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg