Министър Лукарски представи възможностите за инвестиции у нас пред водещи компании от Лондонското Сити
 
18 април 2016

„През 2015 г. постигнахме успехи, които затвърждават позициите на България като перспективна и предпочитана инвестиционна дестинация, особено във високотехнологичните сектори като аутсорсинга на бизнес процеси и автомобилостроенето.“ Това посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с Джеръми Браун, специален представител на Корпорацията на Лондонското Сити. Корпорацията обединява британски и международни банкови, финансови, инвестиционни, правни, счетоводни и консултантски фирми и организации, опериращи във финансовото сърце на Великобритания. На срещата присъстваха още водещи компании, членове на Корпорацията в сферата на информационните технологии, енергетиката, финансовите услуги, инфраструктура, сред които British Petroleum, Konica Minolta, Ernst and Young, Barclays Bank, най-голямата консултантска и инженерингова компания по инфраструктурни проекти във Великобритания Rendel и водещи консултантски и анализаторски фирми в сферата на инвестиционното посредничество като Elmhurst Solutions, Dentons UKMEA LLP, Oxford Intelligence и FSEE.

„Търговско-икономическото ни партньорство с Великобритания създава потенциал за привличане на нови инвестиции и увеличаване на стокообмена“, отбеляза министър Лукарски по време на срещата. Той определи перспективите пред България като добри, предвид постигнатите през 2015 г. успехи. „Приоритет на българското правителство е поддържането на икономическа и финансова стабилност и предприемането на активни мерки за постигане на устойчив икономически растеж. Тези усилия дават видими резултати, след като през 2015 г. страната ни постигна ръст от 3% на БВП, далеч над първоначалните прогнози и над средното за ЕС ниво“, посочи още икономическият министър. В същото време размерът на привлечените чуждестранни инвестиции отбелязва 6-годишен връх, достигайки 1.593 млрд. евро, безработицата през четвъртото тримесечие на 2015 година намалява до 7,9%, а износът нараства с 5.2% на годишна база, превръщайки се в основна двигателна сила на растежа през изминалата година.

Като приоритетни за привличане на инвестиции министър Лукарски посочи високотехнологичните производства, създаващи висока добавена стойност. По негови думи такива са електроника и електротехника, информационни технологии, аутсорсинг, химическа и фармацевтична промишленост, машиностроене, транспорт и логистика, хранителна промишленост, земеделие и здравеопазване. За стимулиране на инвестиционните процеси министърът подчерта, че екипът на Министерство на икономиката работи върху изменения в Закона за насърчаване на инвестициите, чрез които да се предоставят индивидуални пакети от инвестиционни стимули, отговарящи на специфичните нужди на всеки инвеститор. Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции г-н Стамен Янев представи конкретните възможности пред британските компании. Министър Лукарски определи като решаваща ролята и на индустриалните зони, които развиваме чрез „Национална компания индустриални зони“ и на първия научно-технологичен парк у нас София Тех Парк, чиято амбиция е да се превърне в катализатор на иновативните процеси в страната.

Министър Лукарски и представителят за ЕС на Лондонското Сити обсъдиха още предстоящия референдум за излизане на Великобритания от Европейския съюз. По думите на икономическия министър подобно решение би могло да има негативни последици както за Великобритания, така и за останалите страни-членки, в това число и България. Джеръми Браун постави и въпроса за борбата с корупцията у нас. „Реформаторският блок е политическата сила, която работи най-активно за провеждането на съдебна реформа и ефективна борба с корупцията“, посочи министърът. Той допълни, че в момента за гласуване в парламента е вкаран нов антикорупционен закон, именно от Реформаторския блок, като изрази надежда, че той ще бъде приет в най-скоро време. „Законът предвижда радикални мерки в борбата с корупцията“, завърши икономическият министър.

На срещата присъстваха представители на Асоциацията на двустранните британски търговски камари в Европа (Council of British Chambers of Commerce in Europe), Агенцията за инвестиции на Британска Колумбия в Европа, както и директорът, отговарящ за инвестиции в Централна и източна Европа на британската агенция за търговия и инвестиции (UK Trade and Investment). Представени бяха още водещата международна финансова медия Bloomberg, електронното издание за възможностите за правене на бизнес в Централна и Източна Европа Emerging Europe.com и технологичният парк към университета на Кембридж, който специализира в иновации в информационни технологии и инженерни науки.

Корпорацията на Лондонското сити е организация, обединяваща британски и международни банкови, финансови, правни, счетоводни и консултантски фирми и организации. Корпорацията включва редица водещи компании в секторите информационни технологии, енергетика, финансови услуги, инфраструктура и др. като British Petroleum, Konica Minolta, Ernst and Young, Barclays Bank. Членове са още инвестиционните посредници в IT сферата Michael Jacobsen Corporation и Hickey & Associates, LLC, инвеститорът в аутсорсинг на информационни технологии Xoomworks, най-голямата консултантска и инженерингова компания по инфраструктурни проекти във Великобритания Rendel, както и водещи консултантски и анализаторски фирми в сферата на инвестиционното посредничество като Elmhurst Solutions, Dentons UKMEA LLP, Oxford Intelligence и FSEE.

За 2015 г. износът на български стоки за Обединеното Кралство бележи ръст от 19.9% и заема 8-мо място сред основните ни партньори в износа. Вносът също бележи ръст с 8.4%, което нарежда страната на 18-то място сред партньорите ни по внос.

За периода 1996-2015 г. Великобритания заема 5-то място сред чуждестранните инвеститори в България, като общият размер на вложенията от Острова достигат 2.6 млрд. евро.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката