Министър Лукарски се срещна с представители на синдикатите от „София БТ“
 
27 април 2016

Министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна с представители на протестиращите работници и служители от „София БТ“. На срещата министърът и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов информираха за предприетите действия от страна на двете институции в рамките на техните правомощия по повод създалото се социално напрежение след спирането на производството в софийската цигарена фабрика.

В съответствие с поисканата от Комисията по икономическа политика на Народното събрание информация за спазването на трудовото законодателство и следприватизационните ангажименти в „София БТ“, Министерство на икономиката е сезирало Министерство на труда и социалната политика и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и е докладвало на комисията резултатите. Също така е внесен и докладът на АПСК относно спазването на следприватизационните ангажименти на „Булгартабак АД“. Синдикатите бяха уведомени за получените от тези институции доклади.

По отношение на поисканото от синдикалните организации в предприятието съдействие от Министерство на икономиката за провеждане на преговори с фирма, която проявява интерес към българското цигарено производство, министър Лукарски заяви, че министерството няма законови правомощия и инструменти за въздействие в отношенията между частно-правни субекти. Той обаче увери, че в случай, че потенциален инвеститор заяви подобно намерение и предостави всички изискващи се документи, съгласно българското законодателство, Министерство на икономиката ще изпълни своите ангажименти в рамките на компетенциите си по Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Министър Лукарски посочи още, че цитираната от синдикатите иракска фирма „Ронахия Шави Къмпани“ досега не е подкрепила своето намерение с подаване на законово изискуемите документи за издаване на разрешителни за производство и търговия, съгласно Закона за тютюна и тютюневите изделия.

В срещата участваха още заместник-министрите на икономиката Даниела Везиева и Любен Петров, главният секретар на Министерство на икономиката Владимир Туджаров и съветникът на икономическия министър Владимир Каролев.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg