Министър Никола Стоянов откри Международния технически панаир в Пловдив
 
19 септември 2022

Очаквам до края на годината брутната добавена стойност, произведена от научноизследователската и развойна дейност да достигне 10 млрд. лв. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на откриването на 76-ото издание на Международния технически панаир в Пловдив. Той поздрави организаторите, че тази година дават фокус на Индустрия 4.0 и иновациите.

„Българските фирми и учени произвеждат конкурентен продукт и в някои отношения, дори заемат лидерското място. Свидетелство за конкурентоспособността на нашия бизнес са данните за износа на страната, който за миналата година е над 68 млрд. лв. и отчита увеличение от 24% на годишна база. Сред водещите пазари за наши стоки са Германия, Италия и Австрия, което показва, че ние се конкурираме и работим с най-добрите в Европа“, заяви Никола Стоянов.

Икономическият министър подчерта, че в Министерството на икономиката и индустрията работи експертна работна група, с участието на бизнеса и общините, която да предложи мерките, в помощ на българските компании за по-бърза и успешна дигитална трансформация.

“Намираме се в спирала от предизвикателства - нарушени вериги на доставки, поскъпване на енергийните източници. Това са тежки времена за всички фирми, но именно инвестициите в иновации и дигитализация ще ни направят по-конкурентоспособни в кризата”, посочи министър Стоянов.

Форумът, който продължава от днес до 24 септември, ще събере на едно място близо 200 компании. Предвидени са повече от 15 премиери на иновативни продукти, системи и съоръжения, както и демонстрация на български дронове - разработки на Българската академия на науките.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Тел.: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg