Министър Никола Стоянов показа възможностите за инвестиции в индустриална зона Божурище пред дипломати от Европа
 
20 септември 2022

Над половин милиард лева са инвестирани от компании в Божурище за последните 10 години

 

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов показа възможностите за инвестиции в индустриална зона Божурище пред представители на дипломатическия корпус от държави от Европа. Инициативата цели да представи условията, които държавните индустриални паркове могат да предложат, както и плановете за тяхното развитие.

„За последните 10 години частните инвестиции в индустриалната зона Божурище са за над 610 млн. лв. Тези средства са вложени предимно от чужди компании“, подчерта министър Никола Стоянов. По думите му в нея се произвеждат материали за автомобилната индустрия, части и модули за опаковъчни машини за хранително-вкусовата, фармацевтичната и медицинската промишленост, телекомуникационно оборудване, аудио системи, техника за военната промишленост, биокозметика, биохрани и др. Износът е предимно за страните от ЕС, но голяма част от производителите имат клиенти по целия свят.

„Страната ни вижда в индустриалните зони сериозна възможност за насърчаване на растежа и привличането на нови инвестиции с висока добавена стойност. Затова и сега е вероятно най-подходящият момент за инвестиции в тях – защото можем да предложим едни от най-добрите условия, заедно с държавната гаранция за последващото им развитие“, подчерта министър Стоянов.

За първи път най-голямата държавна индустриална зона в България – Божурище отвори врати за организирано посещение на представители на дипломатическия корпус у нас. В рамките на визитата бяха показани две от сериозните инвестиции в нея – на датска и на германска компания. Дипломатите разговаряха с представители на чуждестранните компании, които бяха категорични, че България предлага много добри и конкурентни условия за инвестиции.

Домакин на посещението бе изпълнителният директор на „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес, която заедно с екипа си, представи етапите на инвестиционния процес в държавните зони, както и всички локации на компанията в България.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg