Министър Никола Стоянов: Приоритет е оздравяването и развитието на държавните дружества
 
09 август 2022

Приоритет за нас е оздравяването и развитието на държавните дружества в системата на Министерството на икономиката и индустрията. Това подчерта министър Никола Стоянов в предаването „Денят започва“ на БНТ 1. По думите му само във ВМЗ е допусната загуба от над 100 млн. за 2 месеца. Анализ на реалното състояние на дружествата продължава и в кратки срокове ще бъде представена на обществото. Заедно със синдикалните организации ще бъдат търсени и най-добрите решения за оздравяване и модернизиране.

 

„Стартирахме анкета сред бизнеса, за да знаем колко от българските предприятия ползват газ, какви са алтернативите им и колко бързо биха могли да се адаптират при проблем с доставките“, каза министър Стоянов. Той подчерта, че ръководенето от него министерство ще бъде гласът на бизнеса в Кризисния щаб за енергетиката към МС.

 

Приемствеността и спокойствието на администрацията са ключови за постигане на устойчиви резултати, категоричен бе икономическият министър. „На тази позиция съм, за да градя мостове. В миналото съм работил в администрацията и знам колко вредно е всеки път да се започва от нулата“, каза още той.

 

В отговор на въпрос той обясни, че през миналия ден са били предоставени официални данни за кадровата обезпеченост на министерството и дружествата в системата на институцията. Тя показва, че от началото на годината средно по 10 души са били освобождавани всеки месец от предходния министър, а промени са били направени в ръководствата и органите на надзор в публичните предприятия в системата на Министерството на икономиката и индустрията. „За съжаление промени са правени без конкурс в разрез с изискванията на закона. Въпреки това към всеки случай ще подходя индивидуално и където има експертиза тя ще бъде съхранена“, каза министър Стоянов.

 

Списъкът на публичните предприятия, която стана повод за задочен спор, вече е публикуван на сайта на Министерството на икономиката и индустрията, заедно с пояснения за датата на всяка кадрова промяна и дали е спазено изискването на закона за провеждане на конкурс. Тази информация е публична и може да бъде намерена и в търговския регистър.

 

 

 

СПРАВКА ЗА ПРОВЕДЕНИ КОНКУРСИ

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg