Министър Нинова: Да приемем и трите бюджета днес, за да осигурим хората в следващите месеци
 
15 юни 2022

 

Министерски съвет приехме обезщетения за семейства на деца, неприети в детски градини и отпуснахме средства за спортни площадки

 

„За нас като коалиционен партньор най-важен въпрос и задача номер едно е приемането на актуализацията на бюджета. Днес, с гласуването на ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ” и „Възраждане” беше отхвърлено предложението на „БСП за България” да се гласува държавния бюджет днес. Това е изключително безотговорно решение, тъй като забавянето на държавния бюджет може да доведе до това – от 1 юли да не се увеличат пенсиите, младите семейства да не получат данъчни облекчения, земеделските производители да не получат подкрепа.” Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг след заседание на Министерски съвет.

Тя се обърна към българските граждани: „Не вярвайте на твърдението, че могат да се гласуват социалните мерки и да не се гласува големият държавен бюджет. Да се гласуват днес разходите за пенсии и да не се гласува държавният бюджет означава, че няма откъде да дойдат приходите за тези пенсии. Блокирането на актуализацията на бюджета е изключително безотговорно към хората и вредно за държавата.”

Вицепремиерът призова да се успокоят емоциите, да надделее разума и да се приеме актуализацията на бюджета, за да бъдат осигурени хората в следващите месеци и стабилността на държавата. Нинова подчерта, че след това  има време за спорове, но грижата за хората и стабилността на България стоят над партийния и икономическия интерес.

Министърът на икономиката и индустрията отчете, че днес Министерският съвет е дал добър пример как се работи в полза на хората с гласуваните 534 096 лв. да стигнат до 838 семейства на деца, които не са намерили място в детски градини.

„Обещахме от 1 април безплатни детски градини – те са факт. Обещахме подкрепа на младите семейства, които не могат да намерят места за децата си в детските градини – ето, те днес получават за март и април своето обезщетение”, изтъкна Корнелия Нинова.

Министър Нинова съобщи още, че днес правителството е проявило разум по отношение на здравето на децата като отпуска 15 млн. лева за строителство на 58 нови спортни площадки в училищата и ремонт на 50 стари. По нейните думи това е грижа за децата и грижа за тяхното здраве.

„С такива примери искам да призова още веднъж народните представители да се успокоят, да приемат актуализацията на трите бюджета – ДОО, НЗОК и държавния бюджет, който да гарантира приходите за тези пенсии и за подпомагането на младите семейства, земеделци и работещи с ваучери храна. След това вече можем да отворим всички теми и спорове, но вече спокойни, че много отговорно сме дали на хората подкрепа и на държавата стабилност през следващите месеци”, апелира Корнелия Нинова.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Тел.: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg