Министър Нинова: Спечелихме на първа инстанция делото с мобилните оператори
 
11 януари 2022

Предварителното изпълнение на Заповедта остава в сила

Добра новина за българските семейства днес е, че спечелихме на първа инстанция делото с мобилните оператори. Това заяви на извънреден брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

По думите й, Административен съд София-град се е произнесъл по жалба на „Теленор България“ срещу Заповедта на Министерството на икономиката и индустрията, с която в края на миналата година се забрани повишаването на цените, а намеренията на мобилните компании бяха обявени като нелоялна търговска практика.

Според мотивите на жалбоподателя - индексирането на цените по договорите с потребителите не представлява особено важен обществен интерес. В отговор министър Нинова бе категорична, че в момента повишаването на цените и натискът върху живота на хората е въпрос от най-висок обществен интерес. Тя подчерта, че Съдът е признал тези мотиви, произнесъл се е по този въпрос със следното определение: „Остава без уважение жалбата на „Теленор България“ за отмяна изцяло на предварителното изпълнение на нашата заповед и дава възможност това определение да бъде обжалвано с частна жалба пред Върховния административен съд в седем дневен срок“.

Икономическият вицепремиер определи този акт като една малка победа в желанието да се помогне на българските граждани в тези трудни моменти от натиск, от нелоялните търговски практики, от опит да се трупа печалби на гърба на хората. „За нас е важна тази първа стъпка, че спечелихме делото на първа инстанция и ще продължим тази политика докрай“, подчерта тя.

В допълнение отправи апел към мобилните оператори: „Не повишавайте цените, докато тече този процес, повишаването на цените ще бъде незаконно, заради Заповедта, която издадохме в Министерството на икономиката и индустрията. И не пращайте на хората SMS-и, това е подвеждаща информация. Не може да повишавате цените, докато тече съдебният процес“.  Дори да се обжалва това определение ние ще продължим същата политика.

В заключение министърът на икономиката и индустрията заяви, че защитата на потребителите става цел номер едно на екипа на министерството и на правителството.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg