Министър Петков: Инициативата „Три морета“ е възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции
 
18 май 2021

Възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции, икономическо развитие и укрепване на връзката с останалата част от Европа, както и привличане на трансатлантическо партньорство в региона, са част от приоритетите, които има пред себе си инициативата „Три морета“. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков по време на мини-конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“, организирана от Българска банка за развитие (ББР). Форумът бе открит от Президента на Република България г-н Румен Радев.

Той подчерта, че 12-те държави-членки на ЕС, участващи в „Три морета“  представляват 22% от населението на ЕС и създават 10% от БВП, но подобни инициативи ще увеличат вътрешната търговия между тях, която, по думите му, има нужда от подобрена инвестиционна и иновационна инфраструктура.  Това  ще допринесе до бъдещи икономически ползи и въздействие върху инвестициите.

Министър Петков изрази мнение, че фокусът трябва да бъде именно върху иновациите, дигиталните технологии и стартъпите. В тази връзка, той сподели, че е провел разговор с изпълнителните директори на Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) с молба да насочат усилията си върху малките и средни фирми и да им се даде възможност те да решат кои са секторите, с които искат да се кооперират и да правят бизнес. „Координацията е не само необходима, тя ще изведе потенциала на региона на нивото, на което трябва да бъде“, изтъкна той.

В заключение икономическият министър каза, че очаква в края на тази дискусия да има реални резултати и постигнати цели.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката