Министър Петков обсъди задълбочаване на икономическите отношения с министъра на промишлеността и минералните ресурси на Република Ирак
 
02 септември 2021

Общи потенциални партньорства в производството и възможностите за сътрудничество в търговията, индустрията и земеделието обсъдиха служебният министър на икономиката Кирил Петков и министърът на промишлеността и минералните ресурси на Република Ирак Манхал Азиз Махмуд Ал-Хаббаз. Двамата проведоха среща в рамките на визитата на иракската делегация, която е на посещение в България с цел задълбочаване на икономическите отношения между двете страни.

Министрите очертаха възможностите за сътрудничество в сферите на индустриалното производство, земеделието, хранително-вкусовата промишленост, отбраната, строителството и фармацията. Те се обединиха около възможностите да се създадат партньорства между български и иракски компании в тези сектори, общи производства и разделяне на добавената стойност от тях.

Министър Петков подчерта, че страната ни има много силен IT сектор и специалисти във високите технологии. Той предложи възможността България да стане логистичен хъб на иракски стоки, които да бъдат доставяни до всяка точка в Европа.

От своя страна иракският министър на промишлеността и минералните ресурси посочи, че двете държави имат многогодишни исторически отношения и България трябва да се върне на заслуженото място на иракския пазар. По думите му България  може да бъде една от страните, които да изиграят роля в изграждането и реиндустриализацията на производството в Ирак.

Стокообменът ни с Ирак в периода януари-юни 2021г. възлиза на 25.9 млн. щ.дол. от които износ  25.9 млн. щ.д. , вносът от Ирак през периода е незначителен. Износът ни за Ирак през периода основно се състои от: медикаменти; хранителни продукти; листа, фолиа, ленти, плочи и др. от пластмаса; вати и текстилни материали; козметика; табла, конзоли, пултове; медицински, хирургически инструменти, рентгенови апарати, диагностична техника и др.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката