Министър Петков: Още 106 млн. лв. безвъзмездни средства са осигурени за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. по ОПИК
 
07 юли 2021

Министерският съвет подкрепи нови допълнителни средства за малки предприятия. Още 106 млн. лв. ще бъдат отпуснати по процедура „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ по ОПИК”, обяви министърът на икономиката Кирил Петков на брифинг след заседанието на Министерския съвет.

Министър Петков посочи, че по този начин реално бюджетът по процедурата се увеличава на 184,6 млн. лв. „Компаниите ще получат тези средства като директна грантова помощ. Хубавата новина за тях е, че това е наддоговаряне на съществуващия вече бюджет от 78 млн. лв.“, допълни той.

По думите му с новите отпуснати средства по тази процедура ще бъдат подкрепени общо 3694 предприятия. „От тези грантове ще се възползват компании, които  вече са кандидатствали, одобрени са, но до момента за тях не достигаха средства“, изтъкна икономическият министър. Петков уточни, че допълнителното финансиране е осигурено от React ЕU и остатъчни средства от другите оси.

Министър Петков съобщи още, че от днес новият Надзорен съвет на Българска банка за развитие вече е вписан в Търговския регистър. „Вече имаме Надзорен съвет от професионалисти с висок образователен ценз, фокусиран върху работа за малките и средни предприятия. Преминахме успешно през препятствията“, каза още Петков.

„Сред първите открития на новия Надзорен съвет е, че е имало месеци, в които заплатите и компенсациите на управителите на банката са стигали до 60 000 лв. Това е безумно. Ще направим така, че този тип компенсации да бъде прекратен“, заключи Петков.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката