Министър Седларски присъства на представяне и демонстрация на модерен суперкомпютър – Nestum Cluster в „София тех парк“
 
17 март 2017

Министърът на икономиката Теодор Седларски присъства на представяне и демонстрация на модерен суперкомпютър – Nestum Cluster в  „София тех парк“. Събитието се състоя днес и е по повод откриването на Лаборатория за високопроизводителни изчисления, която е част от Лабораторния комплекс на „София тех парк“. На него присъстваха и  Асен Ненчев - изпълнителен директор на „София тех парк“, Натанаил Стефанов член на Съвета на директорите на парка, представители на академичната общност и бизнеса, ректори на университети, РВД, както и ученици Технологичното училище по електронни системи към Технически университет.

По време на откриването министър Седларски приветства проф. Ана Пройкова – ръководител на Лаборатория за високопроизводителни изчисления и пожела високи резултати в техните бъдещи начинания и значителен принос в развитието на изследователския, иновационния и технологичен капацитет на България. „Радвам се, че една такава Лаборатория осмисля „София тех парк“ напълно и ние виждаме, че нещата се случват и стъпваме на нещо, което е работено до сега и още повече го съживяваме и активизираме“ – допълни министър Седларски. „Искрено се радвам, че ученици и студенти ще могат да провеждат своите учебни занятия в сградата на Лабораторията и ще могат да получат най-доброто с което разполага „София тех парк“, сподели още министър Седларски във връзка с участието на ученици от две паралелки на Технологичното училище по електронни системи към Технически университет.

По време на събитието министър Седларски изтъкна, че новото ръководство на „София тех парк“ ще работи на високи обороти и ще поддържа активна връзка между науката и бизнеса.

Проф. Ани Пройкова и участниците в екипа й демонстрираха пред гостите възможностите на своя модерен суперкомпютър, чиято производителност и ефективност за обработка на Big Data го класират втори по капацитет в България в областта на образованието, научните изследвания и бизнеса.

Пред участниците в събитието бяха демонстрирани тестови симулации на прогноза на времето, извършени от суперкомпютъра, който успява за 8 минути да прогнозира условията през следващите 24 часа.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката