Министър Седларски: Вдъхновяващо е как споделеното пространство за работа се превръща в нова бизнес култура
 
14 март 2017

Добрата локация на България върху картата на света, ниската цена на живот, данъчната политика, както и висококвалифицираните кадри в IT и в аутсорсинг сектора бяха отличени като изключително конкурентни предимства за стартиране на бизнес в България от предприемачите по време на втората среща от инициативата „На кафе с министъра на икономиката“. Срещата с министър Теодор Седларски се състоя в едно от най-бързо развиващите се  пространства за споделена работа в София - CowOrKing by Puzl. Сред фирмите, взели участие в дискусията, бяха „MammothDB“, „KlearLanding“, „Appzio“, „Storegecko“, „LegalTrek“ и „Zoiper“ .

„Вдъхновяващо е как за няколко месеца това място за споделена работа се е в превърнало в олицетворение на новата бизнес култура с фокус върху младежките идеи, които генерират добавена стойност“. Това каза министърът на икономиката Теодор Седларски и допълни, че „Puzl“ е израз на  новата икономика, която пулсира в София с ускорени темпове и създава възможности за инвестиции на свободния капитал.

Представителите на фирмите са обединиха около идеята, че са били впечатлени от лекотата, с която са стартирали бизнеса си в България, намирайки млади хора с изключителна творческа енергия, професионализъм и с готовност да си партнират с чужди страни. „Впечатлен съм от ентусиазма и професионализма на хората тук“, каза собственикът на „Triple Pro“  Олаф Гюкемер. Тибаут Таитингер, основателят на „Puzl“, сподели, че преди три години решава да се разходи до България и случайно открива това място, което е търсил в много други страни и днес по-думите му е сбъдната мечта. „Инициативи като тази ме карат да се чувствам приет в обществото“, допълни той.  Собственикът на „Zoiper“ Йоаким Ванхеуверцвин разказа, че е дошъл в България преди няколко години като консултант, но бързо преценява, че добрата данъчна политика и висококвалифицираните кадри са добър стимул за започване на бизнес. От своя страна Александър Гвожен, съосновател на “Legal Trek”, сподели с министър Седларски, че е бил изненадан да открие много отворени към старт-ъп културата млади хора, за разлика от родната Сърбия, където преди 4 години е било много трудно да започнеш такъв бизнес.

В рамките на дискусията се очертаха и няколко препоръки  за успешното налагане на страната ни като старт-ъп дестинация. По препоръка на предприемачите е необходимо да има повече нискотарифни полети, които да улесняват правенето на бизнес с чужди държави, да се намали административната тежест и да се акцентира върху маркетинговото позициониране на България в медиите. Необходимо е да се промотира повече предприемачеството и страната ни да бъде рекламирана като добра локация за правене на бизнес. „Идеята на тези срещи е да бъдем част от голямата промяна и да обърнем негативните новини в положителни. Чрез тях трябва да покажем положителния опит и да насърчим младите хора да го последват“, заключи министър Седларски.

Преди срещата икономическият министър обиколи помещенията за „Puzl“ и се запозна с работната атмосфера на споделеното пространство.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката