Министър Седларски: Заедно с партньорите ще работим за повече инвестиции във високотехнологични и иновативни производства
 
01 февруари 2017

„Укрепването на доверието на партньорите ни е от изключително значение и е важна стъпка в утвърждаването на България като атрактивна инвестиционна дестинация и перспективен пазар“. Това заяви министърът на икономиката Теодор Седларски по време на първото за 2017 г. събитие на Френско-българската търговска и индустриална камара, чийто домакин беше посланикът на Франция в България Н. Пр. господин Ерик Льобедел.

По думите на министър Седларски целта е да се отговори на промените на пазара на труда чрез насърчаване на инвестиции във високотехнологични и иновативни производства и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика на международните пазари.

Министърът на икономиката поясни, че основен източник на устойчив растеж за българската икономика са търговията и преките чуждестранни инвестиции, като ги нарече ключови за поддържане на модел, основан на експортно-ориентирано и конкурентоспособно производство. Той изтъкна, че Франция е сред водещите търговски партньори на България в Европа, като в последните години двустранните отношения бележат активно развитие. „Преките френски инвестиции в България възлизат на повече от 1.5 млрд. евро от 1996 г. насам. Най-голям е делът на френските инвестиции в промишлеността, следвани от финансите, търговията, селското стопанство, строителството и банковия сектор“, заяви той. В допълнение министър Седларски открои потенциал за развитие в двустранните отношения между двете държави, а именно в областта на енергетиката, управлението на води и отпадъци, изграждане на инфраструктурни проекти, промишлени поддоставки в областта на машиностроенето, хранително - вкусовата промишленост, фармацевтиката и туризма.

По време на събитието той очерта благоприятните макроикономически показатели на България, като 3,6% ръст на БВП през второто тримесечие на 2016 г., намаляване на безработицата под 8% и увеличаване на износа с 1,5% за периода януари-ноември 2016 г.

Министър Седларски бе категоричен, че Министерство на икономиката ще продължи да работи за засилване на връзките и развитие на партньорството с деловите бизнес среди, защото срещите с компаниите очертават много ясно въпросите, по които са необходими допълнителни усилия от институциите, както и приоритетите на сътрудничество.

 

Стокообменът между двете страни достигна до 1.8 млрд. евро през 2015 г., а през деветте месеца на 2016 г. е в размер на 1.4 млрд. евро. През последните десет години търговският обмен между България и Франция се е увеличил с 61.2%, като износът за Франция се е увеличил над два пъти, а салдото ни е положително през последните пет години.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма BREXIT
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката