Министър Везиева: На конкурентен принцип трябва да се създадат индустриални зони в цялата страна
 
05 ноември 2021

Тематичните области мехатроника, биотехнологии и информационни технологии са важни в Плевен, за да се създаде устойчив бизнес, който е свързан с кръговата икономика. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева, която взе участие в работна среща между представители на плевенския бизнес и местната власт.

По думите на икономическия министър бизнесът и местната власт в Плевен трябва да се обединят около две тематични области по Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) в следващите 5 години. Това би довело до развитие на областта през средствата по Плана за възстановяване и до преодоляване на регионалния дисбаланс. Концентрацията върху две области, които имат потенциал и ресурс за развитие, ще гарантира адекватна намеса на държавата и по-ефективно усвояване на средствата. „Защото предвиденият финансов ресурс по Плана за възстановяване, през националните мерки, имат за цел да  надграждат и създават устойчив бизнес“, допълни тя.

"Това, което правим по Плана за възстановяване и проектните фишове, които вече са приети по отделните области, е да разработим критериите заедно с бизнеса, така че който и да дойде като редовно правителство да продължи вече достигнатите резултати и да ги доразвие", коментира още служебният министър.

Министър Везиева обсъди с представители на бизнеса в Плевен и развитието на индустриална зона край града. Тя подчерта, че през Програмата за публична подкрепа за развитие на индустриални зони в Плана за възстановяване, където има близо 400 млн.лв, заделени само за индустриални паркове, ще могат да се финансират зони в цялата страна на конкурентен принцип. Служебният министър изтъкна, че през фиша за индустриални зони са допустими за кандидатстване както общината, така и бизнесът като бенефициенти.

На събитието присъстваха още заместник-министърът на икономиката Красимир Киряков, кметът на Плевен Георг Спартански, Областният управител Марио Тодоров , както и представители на бизнеса от региона.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg