Министър Везиева награди баварско предприятие с дейност в България
 
17 ноември 2021

Бавария е сред трите германски федерални провинции с най-голямо присъствие по линия на инвестициите в България и с най-висок дял в двустранния стокообмен. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева по време на връчването на годишните награди на Баварското представителство в България. Икономическият министър връчи наградата на  „Фликс България“ ЕООД в категория „Баварско предприятие с дейност в България“.

Министър Везиева посочи, че близо 1000 баварски компании с повече от 260 представителства и клонове развиват производствена и търговска дейност в България. „Сред тях се открояват, както международно опериращи технологични концерни, водещи автомобилни производители, банкови и застрахователни институции, така и много малки и средни фирми от различни сектори на икономиката“, допълни тя.

Служебният министър на икономиката подчерта доброто партньорство между Бавария и България, като отбеляза, че двустранните отношения имат потенциал да се развият и в посока фамилен фирмен бизнес, в който Бавария и като цяло Германия имат много опит. „Ако това успеем да пренесем като наши двустранни икономически отношения, би било наистина добра възможност за малките и средните фирми“, каза Везиева.

Митко Василев главен управител на Германо-българската индустриална търговска камара и представител на Бавария в България изтъкна по време на церемонията, че Германия продължава да бъде търговски партньор номер едно за България, а Бавария е една от водещите германски провинции по внос и износ. „През 2017 г. стокообменът между България и Бавария за първи път надхвърля границата от 1 млрд. евро, а през 2020 г. вече е 1,3 млрд. евро“, посочи той по време на форума.

Представителството на Бавария в България към Германо-българската индустриална търговска камара отличи за десети път фирми, които участват активно в развитието на икономическите отношения между България и Бавария, в рамките на виртуална Баварска вечер.

„Фликс България“ ЕООД получи наградата в категория „Баварско предприятие с дейност в България“, а „Ауто Бавария“ ООД в категория, „Българско предприятие с икономически контакти с Бавария“.

Събитието беше организирано от Представителството на Бавария и с видеообръщения към участниците в награждаването се включиха Роланд Вайгерт - държавен секретар в Баварското държавно министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката и посланикът на Германия у нас Кристоф Айххорн.

 

За първото шестмесечие на 2021 г. стокообменът с Германия е в размер на 4,901 млрд. евро, което е  ръст от 23,8%, спрямо същия период на миналата година. Износът за Германия е в размер на 2,635 млрд. евро, и отбелязва ръст от 20,7%, а  вносът е в размер на 2,265 млрд. евро /ръст от 27,7%/.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg