Министър Везиева откри STEM център в професионална гимназия по облекло в Русе
 
15 октомври 2021

Министърът на икономиката Даниела Везиева откри модерно оборудван „Център за технологии в креативните индустрии“  в Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ в гр. Русе. Центърът е изграден по Национална програма на МОН „Изграждане на училищна STEM среда“.

"Този център е  пример за успешен модел при обединяване на усилията на бизнеса, образователната институция и правителството за внедряването на нови информационни технологии в обучението, което да насърчи развитието на творчески дигитални умения по мотивиращ начин", това заяви министър Везиева по време на официалната церемония.

Икономическият министър подчерта, че с откриването на такъв тип центрове се предоставя възможност на ученици и учители да учат и творят в учебна среда от ново поколение, по- практичен и високотехнологичен в конкретни производства.

Везиева изтъкна, че секторът за производство на текстил и облекло в страната има установени традиции и опит, а браншът е сред водещите в Русе. "Делът на сектора в  брутната добавена стойност е 8.7%. Браншът създава заетост на 68.3 хил. души, което е 14.4% от заетите в преработващата промишленост", каза тя.

По думите й ще продължат да се създават такива центрове на съвременна технологична учебна среда, а споделянето на добри практики с помощта на бизнеса подпомага изграждането на високо квалифицирани млади хора.

Везиева посочи, че Министерството на икономиката  активно участва в разработването на политики, насочени към преодоляване на недостига на квалифицирана работна ръка за предприятията в България. "Сред основните приоритети на Стратегията за малките и средни предприятия е насърчаване на дуалното обучение по професии и специалности, свързани с дигиталните технологии и STEM", завърши тя.

На  официалната церемония по откриването присъстваха още   представители на Министерството на образованието, кметът на Русе Пенчо Милков, РУО – Русе, водещи шивашки фирми от конфекционния бранш, културни и обществени организации, синдикатите и др.

STEM центърът комбинира обучителни пространства и кабинети, оборудвани и обзаведени с функционална концепция от гледна точка на физическа среда, методи и форми на обучение, техника. Оборудвана е виртуална лаборатория с работни станции за 3D моделиране чрез стереоскопична проекция.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката