Министър Везиева: През настоящата година ИКТ секторът ще се нареди сред най-силните три в България
 
28 септември 2021

В България ИКТ секторът е един от най-бързо развиващите се в последните години и показва все по-голям ръст. През настоящата година е много вероятно да се нареди сред най-силните три сектора в България. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева при откриването на международна онлайн конференция на тема „Изкуственият интелект и киберсигурността: Изобилие от потенциал", организирана от Българския дипломатически институт и Дигитална национална коалиция.

По думите й информационните технологии представляват важна част от българската икономика, като секторът дава работа на близо 72 хил. души и нарастване на годишна база на заетите с 9%.

Везиева посочи, че  ръстът на ИКТ сектора ни дава шанс да развиваме една съвсем различна индустрия и високите технологии да навлязат във всички останали индустриални сектори.

Служебният министър на икономиката подчерта, че  в новия програмен период до 2030 г. по Програма конкурентоспособност и иновации в предприятията /ПКИП/ е насочен голям финансов ресурс по тематична ос "Индустрия 4.0" , която представлява ИКТ от различни сектори и то на база регионално развитие и регионални политики.  „За тази секторна политика по ПКИП сме предвидили  бюджет от над 390 млн. лева, включително и инвестиции за приложение на изкуствения интелект и киберсигурността в предприятията. Планираме отделна ваучерна схема за ИКТ решения и киберсигурност за МСП с общ бюджет 30 600 000 лева, насочена към всички малки и средни предприятия“, обяви тя.

Везиева изтъкна, че с помощта на всички участници в тази индустрия, на ИКТ сектора, на хората, които се занимават от години с киберсигурност и имат натрупана практика се разработват критерии, които ще ни дадат възможността да направим устойчив бизнес. „За нас е важно в малките и средни предприятия да навлизат иновации и високи технологии“, посочи министърът на икономиката. По думите й министерствата на икономиката и на образованието работят по тази тема, по т. нар. клъстерни иновации за развитие на хъбове, на регионални центрове по иновации.

„Изключително е важно да слезем на ниво регионални политики, бизнесът се развива по места и за да можем да го подпомогнем в дигиталната трансформация ще трябва да разчитаме на центровете, които разработихме“, заключи тя.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg