Министърът на икономиката Даниела Везиева участва в откриването на дискусия "План "Възстановяване"- Къде сме?"
 
17 ноември 2021

Планът за възстановяване е един наистина много силен инструмент, който ще ни даде възможност да направим преход към кръговата икономика, към нова Европа, дигитализация, зелена икономика и да възстановим икономиката такава, каквато беше преди пандемията." Това каза министърът на икономиката Даниела Везиева при откриването на  дискусия  "План "Възстановяване"- Къде сме?".

Тя подчерта, че всичко зависи от това как ще изпълним плана и дали ще се възползваме устойчиво от тези 12,9 млрд. лв. Освен основните цели, трябва да постигнем косвените индикатори - да спрем вътрешната миграция, да подпомогнем малките и средни предприятия, така че те да бъдат наистина устойчиви и конкурентоспособни. По нейни думи ако повторим грешките от предишните програми и не осъществяваме контрол как се харчат средствата, и тези пари няма да са достатъчни да сме конкурентоспособни и да не сме най-бедните в Европа. „Това зависи не само от администрацията на държавата, а от мисленето на всеки един от нас", допълни още Везиева.

В рамките на дискусията участва и зам.-министърът на икономиката Ивелина Пенева. Тя представи мерките по Програмата за икономическа трансформация. Две от процедурите ще се обявят още в началото на следващата година - първата е за безвъзмездна помощ за повишаване на ефективността на производствените процеси за малки и средни предприятия на стойност 280 млн. лв. Втората представлява ваучерна схема за ИКТ решения и киберсигурност. Тя отново е за малки и средни фирми и е с бюджет 60 млн. лв. Предвидена е и нова грантова схема за комбиниране на ВЕИ за собствено потребление със съоръжения за локално съхранение на произведената енергията. Бюджетът тук е 220 млн. лв., като се очаква да стартира през второто тримесечие на 2022 г. За преход към кръгова икономика са предвидени 240 млн. лв., като тук компаниите от сектор С „Преработваща промишленост“ могат да се кандидатстват за подкрепа до 1 млн. лв. в зависимост от категорията на предприятието.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg