Министър Караниколов откри Конференция за младежкото предприемачество в Европа
 
06 март 2018

Основно предизвикателство за Европа е създаването на условия, в които да има повече предприемачи, тъй като благодарение на тях се създават нови предприятия, нови работни места, развиват се нови умения и пазари. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който откри Конференция за младежко предприемачество под наслов "Следвай идеите си - стани предприемач", организирана от Министерство на икономиката и Генерална дирекция „Растеж“ към Европейската комисия.

Конференцията беше посветена на образованието по предприемачество, както и възможностите и перспективите за генериране на нови идеи и реализация на младите хора в Европа. Представени бяха най-успешните европейски програми, инструменти и добри практики за насърчаване и подкрепа, както и предизвикателствата пред младите предприемачи в Европейския съюз.

По време на трите работни сесии участниците обсъдиха административното и информационно подпомагане за създаване на нови фирми, нуждата от улесняване прехвърлянето и заздравяване на предприятия, застрашени от фалит, както и подкрепяща роля на предприемаческите организации, бизнес ангелите и фондовете за рисков капитал, като неразделна част от предприемаческата екосистема.

Министърът на икономиката изтъкна, че един от приоритетите на Българското председателство е развитието на предприемачеството сред младите хора, тъй като има решаваща роля за поддържането на иновационни и конкурентоспособни икономики. Той разгледа и няколко основни насоки, в които е нужно да се продължи работа в бъдещите политики за подкрепа на младежкото предприемачество. Една, от който е “Неуспехът” като начин за трупане на опит.

„Повече от 40% от младежите в Европейския съюз предпочитат да са самостоятелно заети, отколкото да са наети като служители. Въпреки това през 2016 г. само 4,1 % от тях успяват, а това е една трета от дела на всички самонаети на възраст между 15-64 години“,

заяви министър Караниколов.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов допълни, че през последните пет години в България са създадени около 2000 стартъпа. Чрез мерките, които предприема държавата, се очаква през 2018 г. това число да нарасне двойно. От компаниите, в които са инвестирали инвестиционни фондове, повече от половината все още съществуват, а около 40% са получили последващо финансиране.

„В момента в България има около 10 активни инвестиционни фонда и се очакват през 2018 г. да бъдат създадени още 5, които да инвестират в компании в различен стадий на развитие“,

заяви Борисов. Той посочи, че насърчаването на стартъпите в Европейския съюз подпомага младите таланти, а подкрепата за тях гарантира създаване на високи нива на добавена стойност.

Участие в Конференцията взеха евродепутатът и член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите Ева Майдел и Славомир Токарски, директор „Иновации и промишленост“ в Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия“ на Европейската комисия. В програмата са включени над 27 български и чуждестранни лектори, които представиха най-актуалните данни, програми и инициативи.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg