Министър Караниколов: Ще работим за цялостна и дългосрочна стратегия на Европейския съюз за индустрията
 
23 януари 2018

За да отговорим на глобалните икономически процеси и предизвикателства, и да запазим конкурентоспособността на Европа е необходима обща индустриална политика с по-тясна координация на политиките, включително тези на национално ниво. Ще работим за това да се отдаде специално внимание на малките, стартиращите, разрастващите се и средните предприятия в усилията за постигане на цялостна и дългосрочна индустриална стратегия на ЕС. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който представи пред Комисията по индустрия, научни изследвания и енергетика /ITRE/ в Европейския парламент приоритетите на Българското председателство в областта.

Министър Караниколов посочи, че повишаването на конкурентоспособността на Европа в глобален и дигитален аспект е от първостепенна важност за Европейския съюз, както и стимулирането на иновациите като фактор за устойчив растеж и повишаване добавената стойност в икономиката. По думите му развитието на икономическите сектори с високо ниво на знание ще допринесе за повишаване конкурентоспособността на Европа. „Специален акцент трябва да се постави на насърчаването на иновациите, както и на инвестициите в развитие на човешкия капитал, за да запазим талантите и иноваторите в Европа“, допълни той.

Министърът на икономиката изтъкна, че развитието на цифровите технологии притежава висок потенциал и е значим фактор в подкрепа на европейската конкурентоспособност. Караниколов заяви още, че  привличането на високотехнологични инвестиции, развитието на дигитални иновации и перспективни методи на производство ще утвърдят Европейския съюз като глобален лидер. „Дигитализацията трябва да обхване колкото се може повече сектори на икономиката. В тази насока в Европа е важно развитието на дигитални платформи и хъбове и комплексни инициативи като „Индустрия 4.0“, каза икономическият министър.

По-рано днес в Брюксел, пред Комисията по вътрешен пазар и защитата на потребителите/IMCO/, министър Караниколов посочи, че ще бъде продължена и работата по финализиране на отделните инициативи по Стратегиите за Цифровия единен пазар и за Единния пазар на ЕС. „Искам да отбележа важността, която отдаваме за подобряване функционирането на вътрешния пазар на услуги, предвид икономическата и политическата важност на сектора на услугите за целия Европейски съюз, подчерта Караниколов. Той допълни, че като сектор, отговарящ за много голям дял от брутния вътрешен продукт, а и от заетостта в целия Европейски съюз и в отделните региони, ще бъде дадено приоритетно значение на предложенията от пакета за услугите.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката