Министър Петков даде начало на изграждането на най-голямата Фотоволтаична централа за собствени нужди в България
 
24 юни 2021

Министърът на икономиката Кирил Петков участва в церемония за начало на строителните работи по изграждането на Фотоволтаичен парк „Аурубис-1“ край завода на компанията в Златица. Фотоволтаичната централа ще бъде с инсталирана мощност от 10 мегавата. След като бъде завършена, тя ще е най-голямата слънчева електроцентрала за вътрешно производство на електроенергия от компания в страната.

Министър Петков поздрави компанията за мащабната инвестиция  и  обяви, че инвестиции в „чисти” енергийни източници означават отговорност към обществото и към околната среда. Кирил Петков посочи , че се надява на все повече инвестиции в зелена енергия, както и в производства с висока добавена стойност.

По думите му днешното събитие е крачка напред за постигането на националните цели за по-голям дял на зелената енергия и за енергийна ефективност в българската индустрия и производство.

Изграждането на слънчевата електроцентрала стартира със специално събитие на производствената площадка на компанията в Средногорието, в което участваха още главният изпълнителен директор на Aurubis AG - Хамбург Роланд Харингс, ръководителите на „Аурубис България“ АД Тим Курт и ЧЕЗ България и представители на местните власти в Пирдоп и Златица.

„Слънчевата централа Aurbis-1 е важен стратегически проект за цялата ни компания по пътя ни към декарбонизирано бъдеще“, каза от своя страна Роланд Харингс, главен изпълнителен директор на Aurubis AG. „Това показва и постоянния ни ангажимент към производството и инвестициите ни в България“, добави той.

Проектът включва инсталиране на над 20 000 фотоволтаични панела върху парцел от 104 000 кв. м. Строителството се извършва от ЧЕЗ ЕСКО, компания на ЧЕЗ Груп (Чехия) в България. Слънчевата електроцентрала Aurubis-1 ще оптимизира външното потребление на електроенергия на топенето с 11 000 MWh годишно, а за периода от 15 г. общото производство на възобновяема енергия ще възлезе на близо 170 000 MWh. Ще бъдат спестени 4 000 тона емисии на CO2 годишно или над 60 000 тона за планирания период на експлоатация.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката