Министър Седларски инициира подписването на предварителен договор между НКИЗ и ЧЕЗ
 
30 март 2017

По инициатива на министър Теодор Седларски се проведе среща между инвеститори от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД  /НКИЗ/ и „ЧЕЗ Разпределение България“ ЕАД. На срещата присъстваха още заместник-министърът на икономиката Любомир Ганчев и представители на Министерство на енергетиката. Инициативата е продължение на поетия от министър Седларски ангажимент да се намери решение по поставен от инвеститорите проблем, свързан с електроснабдяването в „Икономическа зона София-Божурище“.

По време на срещата са коментирани недостатъчните мощности, които са необходими за захранване на „Икономическа зона София-Божурище“, както и липсата на валиден предварителен договор между  НКИЗ и ЧЕЗ, който е необходима предпоставка за окомлектоване на документацията за издаване на разрешение на строеж. В резултат на срещата е сключен предварителен договор с „ЧЕЗ Разпределение България“ ЕАД, в който е предвидена възможност, в случай на увеличаване на мощностите, договорът да бъде изменен при постигнато взаимно съгласие. На срещата от „ЧЕЗ Разпределение България“ ЕАД гарантираха, че при потвърждение за налична мощност от „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, имат готовност да анексират сключения предварителен договор. В тази връзка, едновременно с подписването му, е подадено искане за увеличаване на предоставената мощност към „ЧЕЗ Разпределение България“ ЕАД, с което поетият ангажимент е спазен и решение към днешна дата е  предоставено.

Министерство на икономиката оказа съдействие и на компания „Клайммат“, която е дъщерна фирма на „Уолтопия“, за решаването на един от проблемите, поставени от инвеститора Ивайло Пенчев по отношение на доставката на електроенергия на територията на инвестиционния му проект в „Икономическа зона София-Божурище“.   Въпросът е решен, за което Министерство на икономиката изказва благодарност на „ЧЕЗ Разпределение България“ ЕАД за оказаното съдействие по привличането на мащабни инвеститори в България.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg