Министър Седларски взе участие в конференцията "Цифров ден на Европа"
 
24 март 2017

Министърът на икономиката Теодор Седларски взе участие в конференцията "Цифров ден на Европа", която се проведе в Рим. Конференцията е част от инициативите, с които се отбелязва 60-годишнината от Римските договори.  В приветствието си на форума вицепрезидентът на ЕК Андрус  Ансип изтъкна ролята на цифровите технологии за бъдещето на Европа: „Ако в  миналото въглищата и стоманата са били в сърцето на европейските икономики, то днес това са данните и цифровите технологии“.

С речта си министър Седларски предизвика интереса  на водещи политически фигури и ключови индустриални компании, като подчерта привлекателността на България като стратегически център за инвестиции с дългогодишни традиции в IТ сектора.  Икономическият министър представи отличните  възможности на предприемаческата екосистема и описа България като дестинация за привличане на чуждестранни таланти и за развитие на Индустрия 4.0.

Вицепрезидентът на ЕК Андрус Ансип специално отличи изказването на българския министър:   "Министър Седларски представи убедителния пример на България като Балкански дигитален хъб:  тук са уменията, иноваторите, тук са и връзките с технологичните центрове и стартъп екосистемата."

Министър Седларски обяви, че България е в процес на усилена подготовка и реализация на инициативи, свързани с ускореното развитие на Индустрия 4.0 и че на 31 март се организира международна конференция във връзка с позиционирането на страната ни в дигиталната икономика.  Изказването на министъра събуди интерес в участниците във форума и постави множество въпроси, свързани със споделянето на добри практики. Министър Седларски привлече вниманието върху потенциала на ИКТ сектора и подчерта важността за постигането на синергия между различните отрасли. "България е регионален хъб с огромен потенциал", завърши той.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката