Министър Теодор Седларски и федералният министър на икономиката и енергетиката Бригите Циприс участваха в церемонията по награждаването на Startup Camp 2017 в Берлин
 
08 април 2017

Подписан беше меморандум за разбирателство между Асоциацията на германските стартъпи и българските стартъп организации.

Вчера министърът на икономиката Теодор Седларски и федералният министър на икономиката и енергетиката Бригите Циприс връчиха наградите на победителите в тазгодишното издание на Startup Camp 2017, на което за първи път България е страна-партньор.

В словото си в аулата на Хумболтовия университет в Берлин пред представителите на германската и българската стартъп общност министър Седларски заяви: „България вече е позиционирана на цифровата карта на Европа и има самочувствието и претенцията със своите компютърни инженери, иноватори и динамично развиваща се стартъп екосистема да бъде дигитален хъб на Югоизточна Европа. Ние вече заявихме тази своя амбиция на Цифровия ден на Европа, който се състоя през март в Рим и получихме подкрепата на вицепрезидента на Европейската комисия Андрус Ансип. В София и страната ни вече успешно работят представители на европейската стартъп общност – при нас се развиват стартиращи компании от Холандия, Дания, Испания, Полша, Сърбия и други. Условията, които предоставя България, включват качествен интернет и добра инфрастуктура, възможност за работа извън големите градове – на красиви места в планините или до морето, както и мотивирани млади хора, които владеят чужди езици.”

Българският министър на икономиката призова присъстващите на церемонията по награждаването на Startup Camp 2017 да посетят софийското издание на Webit.Festival на 25 и 26 април, на което ще бъде споделен опитът на водещи световни компании в областта на дигитализацията.

„Новата икономика се нуждае от инвестиции, които водят до ръст на БВП  и именно такива са инвестициите в стартиращи предприятия” – заяви при връчването на наградите федералният министър на икономиката и енергетиката Бригите Циприс, известна в Германия като „стъртъп министър” и благодари на Асоциацията на германските стартъпи затова, че повече от 10 години организира конференцията Startup Camp – най-голямото събитие за стартиращи компании в Берлин, на което се събират топинвеститори и предприемачи от Германия и цяла Европа. Федералният министър на икономиката и енергетиката коментира и необходимостта от повече рисков капитал, който да се инвестира в стртиращи компании така, като това се случва в САЩ.

С участието си на форума българският министър на икономиката Теодор Седларски и федералният министър на икономиката и енергетиката Бригите Циприс  декларираха своя  ангажимент към развитието на стартъп екосистемата и подчертаха необходимостта от държавна подкрепа за този динамично развиващ се сектор от новата икономика, на който се възлагат големи надежди за повече инвестиции и привличане на младежка активност в икономиката.

След връчването на наградите на Startup Camp 2017 двамата министри посетиха щандовета на изложителите, сред които с подкрепата на Изпълнителната агенция за малките и средни предприятия към Мининстерството на икономиката участваха и 26 български компании.

Министър Циприс беше привлечена от атрактивните приложения за образованието, IT решения за виртуални класни стаи, мобилните и уеб приложения за стартиращи компании, които бяха демонстрирани от българските участници.

В края на събитието беше подписан меморандум за разбирателство между Асоциацията на германските стартъпи и българските стартъп организации.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg