Министерство на икономиката отличи победителите в конкурса „Европейските награди за насърчаване на предприемачеството 2016“
 
21 юни 2016

За десета поредна година Министерство на икономиката отличи победителите в националния конкурса „Европейските награди за насърчаване на предприемачеството 2016“, учредени от Европейската комисия (ЕК) през 2005 г. Инициативата има за цел да  активизира ролята на публичния сектор на местно, регионално и национално ниво в насърчаване на предприемаческия дух и развитието на малкия бизнес.

„Подобряване на бизнес средата в подкрепа на малките и средни предприятия, както и дейности, които насърчават социалния характер на фирмите, тяхната инициативност, предприемачество и новаторство, са в основата на отличените проекти“. Това каза началникът на кабинета на министъра на икономиката Филип Кирев, който връчи наградите на тазгодишните призьори.

Големият победител в конкурса е Министерство на младежта и спорта с проекта „Национална програма за младежта“. Проектът се отличава с инициативността си в подкрепа на младите хора, със запознаване на възможностите да развиват своите идеи чрез иновативни подходи и начин на мислене, насърчаване на предприемаческия им дух, с цел да допринесат за развитие на икономиката в своя региона на предприемачеството. „Това е изключително голямо признание за нас, защото дава път на младежите и показва колко малко внимание им трябва, за да могат те да дадат най-доброто от себе си. Вярвам, че ще представят България достойно“, каза в обръщението си зам.-министърът на младежта и спорта Асен Марков.

Второ място е за проекта на Община Пловдив, съвместно със Сдружение „Клъстер Тракия Икономическа Зона“, кандидатствал в категория Бизнес среда. „Благодаря на Министерство на икономиката, които са изключително активен партньор особено през последната година и половина. С тях успяхме да организираме много посещения в чужбина и страната, така че да поддържаме високо ново на икономическа активност и да привличаме нови инвеститори“, подчерта зам.-кметът на община Пловдив Стефан Стоянов. В отговор Филип Кирев напомни, че Министерство на икономиката подготвя нов закон за индустриалните зони, както и за публично-частното партньорство, като изрази надежда, че двата закона ще подобрят дейността на индустриалния парк и призова участниците да се възползвате най-добре от възможностите, които ще предложат те.

Заради достойното си представяне и инициативност, с грамота бяха отличени още два проекта от Министерство на икономиката. Това са „Най-добър млад предприемач на град Пловдив“, в категория „Предприемачески дух“, както и „Стратегия за местно развитие на територията на община Ардино“, в категория „Отговорно и интегрирано предприемачество“. Зам.-кметът на община Ардино Изет Шабан изтъкна огромния интерес към Оперативните програми от страна на общината и подчерта, че на нейна територия са реализирани 29 проекта от 39 кандидатствали.

Отличените проекти ще имат възможността да представят България във финалния, европейски етап, където ще влязат в конкуренция с представители от 32 държави. В заключение, началникът на политическият кабинет на министъра на икономиката Филип Кирев подчерта огромното значение на конкурса и изтъкна, че всички участници в надпреварата, са имали качествата да се наредят сред финалистите.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката