Министерството на икономиката, БАН и Министерството на стратегиите и финансите на Република Корея стартират проект за обмяна на знания
 
26 септември 2019

„Приветстваме трансфера на корейския опит в развитието на системи за ранно предупреждение на кризи в икономиката. Имайки предвид настоящата бързо променяща се икономическа и геополитическа обстановка на глобално ниво, разработването на такава система би било полезно за навременното взимане на адекватни решения в полза на страната ни“. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на представянето на проекта „Разработване на система за ранно предупреждение при кризисни ситуации в сектори на българската икономика, базирана на опита на Корея в икономическото развитие“.

Той стартира на база на подписани документи с корейската страна по време на българо-корейски бизнес форум в Сеул. Събитието беше открито от министъра на икономиката Емил Караниколов. Той е на официално посещение заедно с министър-председателя Бойко Борисов в Република Корея.

Партньори по проекта са Българската академия на науките и Министерството на икономиката. Целта на инициативата е трансфер на опит и адаптиране на корейската практика в областта на създаване на система за ранно предупреждение за икономически кризи към българските условия. Проектът ще доведе до разработване на изследователски и технически пакет на инструменти на политиките за предупреждение и предотвратяване на кризи в най-уязвимите сектори - недвижими имоти, суровини, пазар на труда.

Резултатите от проекта ще бъдат използвани от Министерство на икономиката и други публични институции.

Зам.-министър Борисов подчерта още, че настоящата икономическа политика на правителството е насочена към развитието на секторите на промишлеността, създаващи по-висока добавена стойност. Тази политика дава резултати и през последните години между най-бързо растящите икономически браншове са производството  - компютърна техника, електронни и оптични продукти, части за автомобили, ремаркета и полуремаркета, метални изделия, без машини и оборудване и др.

В тази връзка отчитането на интеграцията на българската икономика в глобалните вериги на стойността би било от полза за вземане на навременни и ефективни решения за справяне с възникващи кризисни ситуации в икономиката. Зам.-министър Борисов изрази увереност, че Министерството на икономиката като ползвател на информацията от проекта с корейската страна ще може по-добре да идентифицира предизвикателствата на база на опита на Корея.

 

 

 

 

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Икономическа карта
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката