Министерството на икономиката придава приоритетно значение на търговските взаимоотношения с Р Корея
 
21 август 2020

България придава приоритетно значение на развитието на търговско-икономическото и научно-техническото сътрудничество с Р Корея чрез привличане на преки южнокорейски инвестиции, увеличаване и балансиране на стокообмена и развитие на сътрудничеството в областта на информационните и комуникационните технологии. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на срещата си с корейския посланик Н.Пр. Джон Джин-Кю. На срещата присъстваха и двамата зам.-министри на икономиката г-жа Яна Топалова и г-н Стамен Янев.

Двете страни се обединиха около мнението, че има сериозен потенциал за увеличение на стокообмена и дискутираха възможни конкретни стъпки и проекти, които да дадат нов тласък на търговско-икономическите ни връзки. Министър Борисов подчерта, че България е готова да разшири подкрепата си за бъдещи корейски проекти, особено в областта на „зеления“ сектор, енергийната ефективност, автомобилостроенето, електрониката и електротехниката, високотехнологичните и иновационни производства. Значим потенциал за сътрудничество и привличане на инвестиции имат преработващата промишленост, инфраструктурното строителство и енергетиката. По думите на икономическия министър, въпреки пандемията България запазва относително добра позиция в областта на промишлеността и ИКТ сектора. Той подчерта също, че страната ни се нарежда в топ 4 по най-нисък спад на БВП в рамките на Европейския съюз, което още веднъж доказва, че тя е сигурен и надежден бизнес партньор.

Министър Борисов също така изрази задоволство от сътрудничеството между двете страни за овладяването на пандемията, от обмена на опит и най-добри практики и благодари на корейската страна за оказаното съдействие за закупуване на медицински изделия за борба срещу COVID-19.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката