Позиция на Министерството на икономиката
 
29 септември 2021

Във връзка с разпространената  информация  относно задържани и разпитани членове на българска делегация на летището в Дубай, заради пренасянето на реплика от  Панагюрското и Варненското  златни съкровища за представянето им в българския павилион на Експо 2020 Ви информираме следното:

Лицата не са служители на  Министерството на икономиката, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка, за организиране представянето на България на ЕКСПО 2020.

Като координатор на българското участие в Изложението Министерството на икономиката е обявило обществена поръчка за изпълнител и  има сключен Договор № 121/13.12 2019 г. с ДЗЗД  „България ЕКСПО 2020“ ,  за осигуряване на цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на Р България в Световното универсално изложение ЕКСПО2020 Дубай в ОАЕ.

Министерството на икономиката винаги е оказвало съдействие на изпълнителя при комуникацията му с институциите и е предоставяло необходимата информация за успешното изпълнение на договора.

Документите за износ/внос на  културното наследство е трябвало да бъдат изготвени  от фирмата изпълнител. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя- ДЗЗД " България ЕКСПО 2020".

Тази важна част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя  в продължение на година. Подготовката  на документите  е оставена за последните дни преди заминаването.

Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg