Представители на МВФ бяха запознати с икономическата ситуация в България от зам.-министър Димитър Данчев
 
08 април 2022

Икономическата ситуация в България на фона на ковид кризата и войната в Украйна беше основна тема на разговорите между зам.-министъра на икономиката и индустрията Димитър Данчев и представители на МВФ, които са на посещение в страната. "Най-големите предизвикателства пред българската икономика са високите цени на електроенергията и газа", каза Данчев по време на разговорите. Той допълни, че заради усложнената ситуация в Украйна редица традиционни сектори в България като преработвателните индустрии на стомана и желязо, изпитват трудности.  Пред делегацията на МВФ зам.-министърът представи и прогнозите за ръст на БВП за тази година от едва 2.6%-2.8%. Сред предизвикателствата пред Министерството на икономиката и индустрията Данчев посочи и все по-песимистичните очаквания на потребителите за по-малък растеж и по-голяма инфлация.

От МВФ споделиха, че вижданията им за рисковете в сегашната ситуация са сходни с тези на Министерството на икономиката и индустрията. По време на срещата бе уточнено разговорите да продължат.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Тел.: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg