Приоритетите пред Британското председателство на ЕС обсъдиха на среща министър Лукарски и Баронеса Люси Невил-Ролф
 
18 април 2016

Министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна с Баронеса Люси Невил-Ролф, министър по европейските въпроси и интелектуалната собственост в Департамента по бизнес, иновации и професионални умения. По време на срещата двамата обсъдиха приоритетите на британското председателство на ЕС, което предстои  през 2017 г. Баронеса Люси Невил-Ролф заяви, че  подобряването на  конкурентоспособността ще бъде основен приоритет по време на тяхното председателство.Тя благодари за подкрепата на България за стратегията за единен дигитален пазар в Европа и посочи, че за британското председателство приоритетно  ще бъде и  развитието на услугите като дял от развитието на европейската политика, тъй като представляват 75% от икономиката на ЕС. Баронеса Невил-Ролф обвърза услугите с политиката по развитие на дигиталните технологии и изрази надежда за бърз напредък в тази посока по време на британското  председателство. Тя посочи развитието на иновациите като основни за председателството и за британската политика и изтъкна, че Великобритания създава нов иновационен план, който се опитва да обедини всички на полето на иновациите, като залага на науката и образованието.

Министър  Лукарски заяви от своя страна, че България винаги е подкрепяла стратегията за единния дигитален пазар, както и двете директиви в областта на защита на потребителите. „Целта ни е да премахнем пречките пред договорното право, което затруднява взаимната търговия и защитата на потребителите”, каза той. Лукарски посочи, че правителството е приело Иновационна стратегия за интелигентна специализация на Република България, като с нея се определят конкретни сектори, в които приоритетно да се развиват иновациите в България.

На срещата двамата изразиха увереност в оставането на Великобритания в ЕС и заключиха, че е установена добра рамка за сътрудничество между двете страни. Министър Лукарски покани Баронеса Люси Невил-Ролф да посети България.

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката