Проверка на бензиноколонка откри ощетяващо крайния потребител количество бензин
 
19 август 2015

Заместник – министърът на икономиката Даниела Везиева  участва в проверка и препломбиране на бензиностанция в Пловдив, заедно с ръководството и експерти от Български институт по метрология (БИМ). Препломбирането започна днес по разпореждане на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Божидар Лукарски. При днешната проверка бе установено, че едната от двете колонки на бензиностанцията, която продава дизел отчита по-голямо количество от реалното. При зареждане в нивомер от 20 л. беше установено, че колонката отчита 100 мл. повече от реалното. Колонката беше спряна и обозначена със знак "Х" съгласно глава 4 на Наредбата за контрол на средствата за измерване. Другата колонка на бензиностанцията продаваща бензин беше препломбирана.

Зам.- министър Везиева обясни, че целта на започналото препломбиране е да се засили контролът върху количеството и качеството на горивата. Тя посочи, че на препломбиране подлежат над 11хил. бензино и газоколонки.

Препломбирането започна след като проверки на компетентните органи установиха нарушения при качеството и количеството на предлаганите на пазара горива. Зам.-председателят на БИМ Паун Илчев поясни, че целта на проверките е да се предотвратят нарушения, като например отчитане на зареждане на 60л. в резервоар за 50л.

По наредба собствениците на бензиностанции, при които има открито отклонение имат 14 дни за подаване  на заявление за поставяне на нова пломба. Паун Илчев обясни, че най-честите нарушения са именно при честите ремонти на колонки, при които се поставят временни пломби, които не са калибровани от БИМ.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg