Регламент за създаване на Европейска програма за промишлено развитие в областта на отбраната
 
14 юни 2018

На свое заседание на 7 юни постоянните представители на държавите членки в Европейския съюз с единодушие одобриха текста на Регламент за създаване на Европейска програма за промишлено развитие в областта на отбраната, по който бе постигнато предварително споразумение с Европейския парламент. Работата по приемането на регламента беше с висок приоритет за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и екипът с представители на Министерството на икономиката и Министерството на отбраната постигна успех след интензивни преговори с Европейския парламент. След предстоящото гласуване в Парламента регламентът ще бъде предоставен за окончателно приемане от Съвета.

Основната цел на Програмата е повишаване на конкурентоспособността и иновационния капацитет на отбранителната промишленост на Европейския съюз чрез финансово подпомагане на проекти за разработване на иновативни продукти и технологии в сферата на отбраната. Това е нова стъпка към засилване на сътрудничеството между предприятия от страните членки за изграждане на желаните отбранителни способности в Европейския съюз. По този начин се стимулира отварянето на веригите на доставки и създаването на предпоставки за бъдещо трайно индустриално сътрудничество. Програмата предвижда специални мерки и допълнителни стимули, чрез които се създават благоприятни условия особено за трансграничното участие на малките и средните предприятия като партньори в консорциуми и като поддоставчици на стоки и услуги по международни проекти в областта на отбраната.

Двугодишната програма е с бюджет от 500 млн. евро, а финансирането на първите проекти се очаква да стартира през 2019 г.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката