Съюзът за стопанска инициатива: Срещи на министъра на икономиката по отделно с всяка работодателска организация в централите им е феномен за последните 30 години
 
12 август 2022

Инициативата на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов да посети централите на работодателските организации и да разговаря по отделно с всяка от тях през първата седмица на своето управление е своеобразен феномен за последните 30 години. Това подчертаха от ръководството на Съюза за стопанска инициатива по време на разговора си с икономическия министър. Те допълниха, че в толкова труден и интензивен период това е още по-силен знак за волята за задълбочаване на диалога с бизнеса и използване на експертизата на бизнеса във взимането на всяко важно решение.

 

В рамките на срещата бяха дискутирани въпроси свързани с кризата с газа. От Съюза за стопанска инициатива приветстваха стартирането анкета сред бизнеса, която трябва да даде на експертите от икономическото ведомство и на представителите на Щаба за енергетика към МС картината колко български предприятия използват газ, и колко могат да преминат в кризисна ситуация към друг енергиен източник.

 

Никола Стоянов увери, че той и екипът му ще поддържат редовен контакт с всички работодателски организации във времето, в което той е министър и ще направят всичко възможно за бързо решаване на проблемите на българските производители и индустриалци.

 

От Съюза за стопанска инициатива посочиха най-неотложните проблеми, които според тях трябва да се преодолеят, за да може да се осигури една по-добра бизнес среда у нас. По въпроса за компенсациите за бизнеса работодателите предложиха да бъдат създадени работни групи, които да коментират в детайли всеки аспект от този процес.

Министър Стоянов се ангажира да работи по всички проблеми, които пречат на работата на компаниите в България, и да приоритизира тези от тях, които могат да бъдат решение в кратки срокове.

 

В рамките на обсъжданията икономическият министър прие предложението на Съюза като един от хоризонталните приоритети, за които в следващите месеци ще бъдат търсени ефективни решения в тематични работни групи с бизнеса, да бъде включена и темата за дигиталната трансформация на предприятията.

 

Коментирана беше и идеята представители на работодателските организации да участват в годишната среща на търговските аташета зад граница, за да се подобри връзката с бизнеса и да се набележат мерки за подпомагане на българския експорт.

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg