Startup Camp: България е страна-партньор на двудневната конференция в Берлин
 
12 април 2017

Българският министър на икономиката Теодор Седларски се среща с федералния министър на икономиката и енергетиката Бригите Циприс;

Двете най-добри български стартиращи предприятия изнасят презентации пред журито на Pitch маратона;

10 български стартиращи предприятия се представят на Startup Expo.

Берлин, 28.3.2017 г. – Като място, предлагащо условия за развитие на стартиращи предприятия в Европа, България все още не се е изявила достатъчно активно. Страната обаче може да предложи повече от красиви плажове и спиращи дъха планини. Наистина все още в резултатите от икономическата дейност най-голям е делът на индустрията, енергетиката и туризма, но това би трябвало скоро да се промени: от няколко години рязко скочи броят на стартиращи предприятия. Успешни компании за създаване и подпомагане на предприемачи, като например Eleven и LaunchHUB, вече са започнали да финансират успешни проекти. Към момента в ИТ бранша са наети около 40 000 служители.

За да се запознаят и в Германия с дейността на стартиращите предприятия в България, тя участва като страна-партньор на Startup Camps в Берлин. „Когато през 2004 г. поставихме в Берлин темата за стартиращия бизнес, все още никой не вярваше, че градът ще се превърне в негова столица. Предприемачите са хора, които обичат да вървят по неутъпкани пътища, гледат на нещата от различен ъгъл, виждат възможности там, където другите не могат, и превръщат контракултурата в доминираща култура. Сцената на стартиращия бизнес в България е нова и за нея все още никой не говори, което според мен е перфектно за Startup Camp, защото тук се срещаме с предприятия, за които ще се говори само след 3-5 години.“, казва Саша Шуберт, заместник-председател на Федералната асоциация на германските стартъпи и организатор на конференцията.

Българската делегация се придружава от министъра на икономиката на България Теодор Седларски. Той ще открие събитието съвместно с Флориан Ньол, председател на борда на Асоциацията на германските стартъпи, а след това ще е на разположение като говорител на страната-партньор.

Теодор Седларски: „Ние сме изключително горди, че България за първи път участва в  Startup Camp като страна-партньор. България е център на стартъпи на Балканите. Убеден съм, че ще можем да установим пълноценни отношения между стартиращите  предприятия, инвеститорите и институциите, така че в бъдеще да се създаде постоянен обмен между двете екосистеми.

В рамките на партньорството в  Startup Expo, което се провежда паралелно на конференцията, участват 10 стартиращи компании. На изложението в привлекателното обкръжение на други избрани стартъпи българските компании получават възможност да се представят пред специализирана публика, както и пред активни на вътрешното и международното поле инвеститори. Допълнително две други стартиращи компании вземат участие в Pitch маратона. На него сред общо 26-те участници жури от изтъкнати професионалисти избира най-добрата бизнес идея.

Политически връх в рамките на партньорството  бележи срещата през първата вечер от конференцията на Седларски с германския министър на икономиката и енергетиката госпожа Бригите Циприс. Тя вече е потвърдила участието си на Startup Camp, където на основната трибуна ще държи заключителна реч.

„Стартъпите са движещата сила на иновациите в икономиката ни.  Startup Camp е отлична възможност за обмен на идеи и взаимно опознаване между отделните предприемачи. Мрежите са от жизнено значение за стартъп компаниите. В този смисъл партньорството с България открива пред  стартиращия бизнес вълнуваща перспектива в международен план. Защото сцената на стартъпите и интернет не познават граници и стени“, казва Бригите Циприс, федерален министър на икономиката и енергетиката.

Повече за Startup Camp

Startup Camp Берлин е  най-голямата конференция за стартиращ бизнес в неговата най-ранна фаза и е насочен към нови предприемачи, утвърдени компании и инвеститори. Тазгодишният Startup Camp се провежда на  7./8. април 2017 г. в Университет Хумболт Берлин.

Кратък преглед на цялата информация:
какво: Startup Camp Берлин
къде: Университет Хумболт Берлин, Доротеенщрасе № 24, град Берлин
кога: 7.-8. април 2017 г.

Повече информация можете да намерите във фейсбук и туитър #scb17, както и на адрес: http://scb17.de
отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg