Министерството на икономиката поставя иновациите, като акцент в икономическите отношения с Франция
 
04 октомври 2017

„Франция е сред водещите търговски партньори на България в Европа - потвърждение за това е нарастването на търговския стокообмен с над 60% през последните десет години“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на коктейл, организиран от Френско-българската търговска и индустриална камара. На него присъстваха предприемачи, дипломати и партньори на камарата.

По време на събитието заместник-министър Лъчезар Борисов приветства Н. Пр. посланика на Франция в България г-н Ерик Льобедел и подчерта, че Министерството на икономиката продължава да работи за намаляване на административните услуги и подобряването на бизнес климата у нас. Той запозна гостите с възможностите за разширяване на френското инвестиционно присъствие в България в областта на иновациите. „Обсъждаме идея за провеждането на съвместно събитие между Френско-българската търговска и индустриална камара и „София Тех Парк“, допълни зам-министър Борисов. И изтъкна възможностите за кандидатстване по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност. „Провеждането на този форум би дало възможност и френски стартъп компании да участват на българския пазар“, каза още той.

Зам.-министър Борисов благодари на посланик Льобедел и за подкрепата, която оказва по основни приоритети на българското правителство. Подчертано беше и единомислието по отношение на приоритети, набелязани в проекто-програмата на българското председателство. Като успешен нов мост в българо-френските икономически отношения беше посочено първата копка на завод за производство на части за самолети.

От своя страна посланикът на Франция в България отправи пожеланията си към представителите на френско-българската стопанска общност по повод новия бизнес сезон. По думите му двустранните отношения между България и Франция са изключително динамични, особено след посещението на президента на Франция г-н Еманюел Макрон през август т.г. Той призова присъстващите да прочетат речта на г-н Макрон в Сорбоната за преустройство на ЕС и подчерта, че желанието и на двете страни е една суверенна, обединена и демократична Европа.

---

Стокообменът между България и Франция достигна до 1.9 млрд. евро през 2016 г., а през първото полугодие на 2017 г. е в размер на 955 млн. евро. През последните десет години търговският обмен между България и Франция се е увеличил с 61.2%, като износът за Франция се е увеличил над два пъти, а салдото ни е положително през последните пет години.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката