В Министерството на икономиката се проведе Консултативен съвет за насърчаване на малките и средните предприятия
 
15 октомври 2020

В Министерството на икономиката се проведе Консултативен съвет за насърчаване на малките и средните предприятия. Основна тема на дискусия беше представянето на проект на „Национална стратегия за малките и средните предприятия“ 2021-2027 г. След едногодишна работа, свързана с проучвания, анализи и консултации с представители на МСП, беше изготвен проект на стратегическия документ, който е представен за обсъждане на настоящото заседание. Участие в Съвета взе заместник-министърът на икономиката Яна Топалова.

По време на дискусията икономическият заместник-министър обясни защо Министерството на икономиката отделя толкова много внимание и ресурс за развитието и подобряването на конкурентоспособността на малките и средните предприятия.  По думите й, от една страна, МСП създават 65% от добавената стойност и 75% от работните места в страната, което е с около 10 процентни пункта повече от средното за ЕС. От друга страна, средната производителност на българските МСП е все още значително по-ниска от средната за ЕС. Това е и една от причините, поради която подкрепата за повишаване на конкурентоспособността на МСП е ключова за икономическото развитие. Според нея обсъжданият проект е от изключителна важност, тъй като ще определи бъдещата политика за МСП през следващия програмен период и ще послужи за основа на следващата многогодишна финансова рамка (МФР) 2021-2027. „Тя ще се използва и за определянето на единни политически приоритети и мерки в подкрепа на МСП и подобряване на бизнес средата, особено по отношение на „Програмата за конкурентоспособност и иновации в предприятията“, допълни Яна Топалова.

Стратегията определя шест области на въздействие, които са изведени от европейската политика в подкрепа на МСП, Акта за малкия бизнес и Програмата за действие на европейските МСП:

•             Предприемачество;

•             Достъп до пазари;

•             Достъп до финансиране;

•             Дигитализация и умения;

•             Бизнес среда и по-добро регулиране;

•             Околна среда.

Всеки от тези приоритети включва между 5 и 7 мерки или общо 121 дейности, което показва амбициозните цели, които новият проект си поставя. За да е успешен той, обаче, ще е необходима изключително добра координация между отделните институции, програмите и организациите от неправителствения сектор.

В заключение зам.-министър Топалова заяви, че се надява днешното заседание да постави началото на един конструктивен диалог, така че заедно да постигнем не само един завършен документ, а да работим заедно за неговото изпълнение в интерес на МСП и икономическото развитие на България.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката