Вицепремиерът Нинова: Цените, инфлацията и доходите са тема номер едно за нас
 
14 април 2022

„За нас темата с цените, инфлацията и доходите е абсолютно номер едно във вътрешен план. Свикваме трите съвета – икономика, финанси и социален, те са експертните на коалицията, с предложения да обсъдим на първо четене някои идеи. Ние предлагаме 3 посоки на разсъждение, които след това да се обединим и изчислим колко ще струват.“ Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в ефира на БТВ, като припомни, че през месец юни предстои и актуализация на бюджета.

Първата група действия, която Нинова предлага, са данъчни въпроси. „Дали е възможно да намалим ДДС на регулираните стоки, защото това е гаранция, че ще падне цената и до крайния потребител. Например – ток, парно, вода през КЕВР, където са регулирани цените. Друг данъчен акцент можем да потърсим през акциза на горивата, макар че ние сме на най-ниските горива в Европа“, обясни тя.

По отношение на семействата, бедните хора и помощ на работещите бедни – минимален праг, който да е необлагаем минимум. По отношение на пенсионерите тя обясни, че се разработват няколко варианта за преизчисление на пенсиите.

Друго направление на работа, която очерта, е налагане на таван на някои цени. „В Европа Мицотакис наложи таван на печалбите на фирмите, Румъния наложи таван на цената на енергията, Полша намали ДДС на тока на 5%, а на газа 0%, Педро Санчес предложи таван на цени на храни и това беше сериозно обсъдено на срещата на премиерите в Брюксел. Така се действа в някои европейски държави, това дава ефект и помага на хората“, посочи министър Нинова, като допълни, че трябва да бъде фиксирано и определението “енергийно бедни“, както и да се обсъди въвеждане на т.нар. “водни помощи“.

„Вчера сме обсъждали с министъра на финансите и той вече е възложил на екипи да изчисляват възможните варианти“, заяви Корнелия Нинова. По думите ѝ ДДС на нерегулирани цени не винаги ще доведе до намаляване на цената, но на регулираните цени - това са лекарствата и цените през КЕВР, всяко намаляване на ДДС води до намаляване на цената. „Намаляването на ДДС на регулираните стоки много ще помогне и на икономиката и фирмите“, допълни вицепремиерът.

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg