Задълбочаваме двустранните икономически взаимоотношения с Япония
 
15 декември 2020

Възможности за задълбочаване на двустранните икономически взаимоотношения между България и Япония обсъдиха министърът на икономиката Лъчезар Борисов и японският посланик Н.ПР. Г-н Хироши Нарахира.

По време на срещата беше разгледана възможността за участие на България в изложението ЕКСПО 2025, което ще бъде в Осака, Япония. Японският посланик изтъкна, че страната ни е традиционно позната сред сънародниците му с маслодайната роза, българското злато, киселото мляко и Кото Ошо, но би искал двете страни да разгърнат взаимния си потенциал и да си сътрудничат и в други области. В тази връзка министър Борисов изтъкна, че сферата на търговията, стартъпите, ИКТ сектора и автомобилната индустрия носят големи възможности за взаимодействие. Той подчерта, че България е особено заинтересована от привличането на японски инвеститори в направата на електромобили и батерии. Икономическият министър сподели също, че Министерството на икономиката и Българска агенция за инвестиции (БАИ) предлагат много атрактивен пакет от мерки в подкрепа на своите инвеститори и че за тях е приоритет привличането на японски партньори.

Министър Борисов направи предложение да бъде учредена Българо-японска бизнес асоциация, която би могла да се реализира и онлайн. „Активизирането на деловите контакти и обменът на бизнес делегации са изключително важни за нас, като следва да използваме максимално възможностите на новите технологии в настоящата ситуация и да реализираме подобни обмени и контакти и виртуално“, допълни той.

По предварителни данни, двустранната търговия за първите осем месеца на 2020 г. е на стойност 140,3 млн. щ.д. Българският износ за този период възлиза на 39, млн. щ.д., а вносът ни от Япония е 100,8 млн. щ.д.

За 2019 стокообменът възлиза на 210.7 млн. щ.д., регистрирайки спад от 2.5% на годишна база. Износът ни за Япония за този период възлиза на 56.5 млн. щ.д. (ръст от 11.4% спрямо 2018 г.). Вносът от Япония отчита спад от 6.7%, достигайки 154.2 млн. щ.д. Намаление има при почти всички водещи стоки по вноса, включително пътнически автомобили и части за тях, медицински инструменти и др.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg