Зам.-министър Балникова участва в заседание на Съвет по конкурентоспособност
 
28 май 2021

Заместник-министърът на икономиката Яна Балникова взе участие в първото редовно заседание на Съвет по конкурентоспособност (формат Вътрешен пазар и индустрия) от началото на пандемията през м. март 2020 г. На него Съветът проведе дебат относно повишаване на конкурентоспособността и влиянието на Европейския съюз в световен мащаб чрез амбициозен Пакет за цифровите услуги.

В рамките на дискусията за цифровите услуги и ролята на онлайн посредниците и платформите и тяхното регулиране чрез Пакета за цифровите услуги, заместник-министър Балникова подкрепи усилията чрез двете законодателни предложения от пакета (Акта за цифровите услуги и Акта за цифровите пазари). Тя акцентира върху нуждата от подходяща законодателна рамка за подобряване на доверието в цифровите услуги, за намаляване на разпространението на незаконно съдържание онлайн, и същевременно за създаване на възможности за европейските, в това число и български компании, да се разрастват и да бъдат иновативни.

В рамките на сесията, зам.-министър Балникова акцентира върху важността от укрепването на стратегическата автономност на ЕС и справяне със стратегическите зависимости на ЕС, активното използване на Механизма за възстановяване и устойчивост в процесите на интеграция в европейските вериги за производство, както и за засилване на европейските източници на суровини.

Чрез провежданите политики България насърчава сътрудничеството и интеграцията на български компании в европейските вериги на стойността, развитието на политиките в областта на водорода, както и създаването на нови промишлени алианси на ниво ЕС в стратегически области.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката