Зам.-министър Борисов: 7,1 % от добавената стойност на преработващата промишленост е в сектор производство на облекло
 
07 ноември 2019

„През последните години текстилната промишленост е един от най-динамично развитите сектори, който изисква  иновации и нови добри идеи.  7,1 % от добавената стойност на преработващата промишленост е в сектор производство на облекло, а 1,7 % е в сектор текстилна промишленост“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на изложението  за текстил и мода  „ТексТейлърЕкспо“. Сред официалните гости бе и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Зам.-министър Борисов заяви, че този бранш е необходимо да засили иновационния си капацитет, за да бъде по-конкурентоспособен и да повиши сравнителните си предимства. „В тази връзка фирмите в бранша имат възможност да кандидатстват по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) за внедряване и комерсиализация на новите технологии. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 115 646 637 лева, а крайният срок за подаване на проектни предложения е 20.01.2020 г“, уточни зам.-министърът.

В рамките на изложението зам.-министър Борисов припомни, че предприемачите трябва да се възползват, по-усилено от възможностите на дуалното обучение, което Законът за професионално образование и обучение предоставя като начин за привличане на млади служители, така и от възможността да създавате собствени тренировъчни центрове. „Придобиването на дигиталните умения в служителите, особено в индустрията е приоритет, както на национално, така и на европейско ниво”, каза още той.

В заключение зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пожела ползотворни контакти и синергия между всички участници в специализираното изложение „ТексТейлърЕкспо“.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Формуляри
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката