Зам.-министър Борисов обсъди задълбочаване на икономическите отношения с министъра по международните въпроси на Северен Рейн-Вестфалия
 
05 февруари 2020

Задълбочаване на отношенията с федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия в областите търговия и инвестиции обсъдиха заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов  и д-р Щефан Холтхоф-Пфьортнер, министър по федералните, европейските и международните въпроси на германската федерална провинция. На срещата стана ясно, че Северен Рейн-Вестфалия е най-големият външнотърговски партньор на България между 16-те германски федерални провинции, като тя е и водещ инвеститор в България от германска страна. Само за последната година бяха реализирани 4 инвестиции в автомобилната промишленост на компании от Федералната провинция, подчерта Борисов.

„За периода януари – октомври 2019 г. стокообменът с Германия е в размер на 7,075 млрд.евро, което е ръст от близо 3%, спрямо същия период на миналата година, а  над 17% от общия стокообмен на България с Германия се формира именно от Федералната провинция“, допълни той.

Заместник- министър Борисов  посочи, че ще продължат да бъдат насърчавани инвестициите, кооперирането с партньори от Северен Рейн-Вестфалия, реализацията на съвместни проекти и включване на български компании в мрежата на доставчици и поддоставчици.

Д-р Щефан Холтхоф-Пфьортнер заяви от своя страна, че немската страна е заинтересована добрите отношения да продължат, както и да бъде засилено сътрудничеството в различни сфери от взаимен интерес.

Двамата обсъдиха още въпроси свързани с развитието на региона на Западните Балкани и Европейската зелена сделка, като  нова стратегия за растеж.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката